Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kun Johanna Ruuth-Karvonen, 69, jäi eläkkeelle, ikivanha pubitanssi valloitti hänen sydämensä – nyt Espoossa pääsee nauttimaan irlantilaisesta tanssista ja musiikista

Imbolc on perinteinen irlantilainen juhla, jolloin juhlitaan pimeän väistymistä.

Elämässä pitää olla iloa, on espoolaisen Johanna Ruuth-Karvosen, 69, ohjenuora. Päästyään eläkkeelle teknologiayhtiö Accenturelta muutama vuosi sitten hän halusi aloittaa harrastukset, jotka tuottaisivat iloa ja hyvinvointia hänelle itselleen ja joiden kautta hän voisi välittää iloa muillekin.

Hän innostui etenkin ceilistä, jonka opetusta on tarjolla tanssikoulu Estradassa.

Ceili on ikivanha pubitanssi ja se sopii kaikenikäisille. Ceilissä musiikki on iloista. Tanssi ei ole liian vaikeaa, vaan siinä saa nauttia menosta ja sosiaalisuudesta.

– Ceilin voi aloittaa osaamatta mitään. Into tanssimiseen riittää.

Korona-aikana ilon tärkeys ja merkitys korostuivat entisestään. Kotiin linnoittautuminen alkoi ahdistaa sekä Ruuth-Karvosta että hänen ystäviään. Vastapainoksi hän aloitti entistä aktiivisemman hyväntekeväisyys- ja pro bono -toiminnan.

Kun palvelutaloihin ei koronan takia päässyt keikoille, Ruuth-Karvonen päätti tuottaa hoivakodeille videokonsertteja. Niiden toteuttamisen tukena olivat Espoon seurakunnat, Espoon kaupungin ja monta muuta toimijaa.

Johanna Ruuth-Karvonen mietti, että hän haluaisi jatkaa myös tanssiharrastusta.

– Tanssi ja soitto ovat hyväksi aivoille ja kaikenlainen liikunta on hyväksi kropalle.

– Nykyään joudun kyllä treenaamaan enemmän, jotta opin askelkuviot tai kappaleen ulkoa.

Korona-aikana hän alkoi etsiä irlantilaisten tanssien opettajaa maailmalta, ja näin löytyi irlantilainen Mark Hennessey, joka on myös viulisti ja säveltäjä.

– Meillä on ollut etäharjoituksia ja viikonloppuleirejä Espoon tanssiopiston tiloissa.

Ruuth-Karvonen haluaa levittää tanssin- ja liikunnan iloa kaikille.

– Toimimme edelleen voittoa tuottamattomin periaattein. Toimintamme onkin laajentunut ja teemme yhteistyötä muun muassa Irlannin Helsingin Suurlähetystön, Musiikkikoulu Taukon, Espoon Tanssiopiston, Tanssi- ja Musiikkikoulu Estradan ja monen muun toimijan kanssa. Olemme tehneet yhteistyötä niin, että kaikki voittavat.

Nyt Mark Hennessey järjestää Johanna Ruuth-Karvosen paikallisella tuella Kannusalissa Imbolc-tapahtuman eli irlantilaisen musiikin, laulun ja tanssin esityksen. Mukana esiintyjiä Irlannista, Suomesta ja Itävallasta.

Esityksessä on melankolisia tunnelmia, mutta myös nopeita ja riehakkaita polkkia, reelejä ja jigejä.

Mark Hennessey on esityksen päätanssija ja johtava muusikko (viulu). Hänen lisäkseen erikoisvieraina ovat Suomesta Helena Rängman (laulu, tanssi) ja Mariia Bertus (laulu), Tina Tynys (viulu) ja Per-Olof Ekström (haitari) sekä Irlannista David Brennan (kitara, Bódhrán, laulu). Mukana ovat myös Mark Hennesseyn European Irish Music Ensemblen Suomen muusikot ja Suomen Rince Revontulet -tanssijat.

Imbolc nähdään Espoon keskuksessa Kannusalissa 21.1.2023 kello 14 ja 17. Liput Lippu.fi:stä.