Ammatilliset opiskelijat kisaavat SM-mitaleista Espoon tämän vuoden suurimmassa tapahtumassa.
Espoossa pääsee toukokuussa kurkistamaan kymmeniin ammatteihin, kun kaupungissa kilpaillaan ammatillisiin perustutkintoihin perustuvien lajien SM-mitaleista.
Tapiolan urheilupuiston alueelle rakennetaan kilpailuja varten muun muassa useampi ammattilaistason keittiö ja ravintolamiljöö harjoitusasiakkaineen. Ja kilpailujen aikana nähdään myös muun muassa, kuinka hoiva-alan opiskelijat käyttävät hyvinvointiteknologiaa ikäihmisten hoidossa.
Kyseessä on Espoon tämän vuoden suurin tapahtuma, sillä Taitaja-tapahtumaan odotetaan neljän päivän aikana 75 000 kävijää, kertoo johtaja Tuula Antola Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniasta. Omnia vastaa suurtapahtuman järjestämisestä.

Taitaja-semifinaalit käydään tammi–helmikuun vaihteessa ammatillisissa oppilaitoksissa eri puolilla Suomea, jonka jälkeen selviää eri ammatteihin opiskelevien huiput.
Espoossa kisataan 47 lajissa, ja finalisteja on yhteensä noin 500.
Antolan mukaan kisat toimivat opiskelijoille ja opettajille tärkeänä benchmarkkaustilaisuutena.
– Kyse ei ole vain hienoista suorituksista yksilötasolla, vaan kilpailu antaa mahdollisuuden tarkastella ammatillisissa tutkinnoissa edellytettävää osaamisen rimaa, Antola sanoo.
Vuosittain järjestettävien kilpailujen vuoksi myös työnantajat voivat Antolan mukaan luottaa siihen, että tutkinnon suorittaneen osaamistaso on samalla hyvällä tasolla riippumatta siitä, mistä koulusta tutkinto on.
– Kilpailuiden avulla ylläpidetään kansallista osaamisen standardia.

Ammattikoulutuksen järjestäjät pohtivat jatkuvasti mihin suuntaan kunkin alan sisältöjä tulisi viedä esimerkiksi teknologioiden kehityksen myötä, Antola sanoo. Opintoihin pyritään sisällyttämään tulevaisuuden taitoja ja luopumaan merkitystä menettävästä.
Esimerkiksi nopeasti uudistuvasta alasta Antola nostaa autoalan, kun hybridi- ja sähköautot valtaavat alaa polttomoottoreilta.
Tapahtuman näytöslajeina pyritään esittelemään kiinnostavia nousevia taitoja.
– Meidän kisoissa on uusina näytöslajeina Drone-lennätys, Tulevaisuuden ruokateknologia ja Seinämaalaus (muraali).
Droneja käytetään jo meillä ja maailmalla esimerkiksi pelastusalalla ja niiden avulla on esimerkiksi Australiassa viety pelastuslauttoja merihätään joutuneille surffareille, Antola kertoo.

Omnia sijoittui viime vuonna Porissa järjestetyissä Taitaja 2022-kilpailussa jaetulle yhdeksännelle sijalle. Opiskelijoita oli kaikkiaan lähes 60 ammatillisesta oppilaitoksesta.
– Myös kilpailujen järjestämisellä on todettu olevan merkitystä alueen oppilaitosten vetovoimaan.
Tällä hetkellä neljä viidestä peruskoulun päättäneestä hakee Espoossa ensisijaisesti lukioon ja vain yksi viidestä ammatilliseen koulutukseen. Muualla Suomessa ammatillinen koulutus vetää keskimäärin selvästi paremmin.

Menestyminen taitaja-kilpailuissa voi aukaista tien kansainvälisiin kilpailuihin, koska maajoukkueet kootaan kansallisesta parhaimmistosta.
Taitaja-tapahtuman taustaorganisaationa toimii Skills Finland, joka on perustettu edistämään ammatillisen koulutuksen laatua ja vetovoimaa kilpailu- ja valmennustoiminnan avulla. Antola toimii Skills Finlandin hallituksessa.
– World Skills -kisoissa nuorille aukeavat globaalit työmarkkinat, koska kansainväliset yritykset seuraavat kilpailuja rekrytointimielessä, Antola kertoo.
Ammattiopiskelijoita kannustetaan nyt oppilaitoksissa entistä enemmän myös yrittäjyyteen.
– Espoon kisoissa yrittäjyys on tärkeä, läpileikkaava teema ja se on myös yksi kilpailulajeista, Antola kertoo.

Taitaja-tapahtuma järjestetään Espoossa 8.–11.5.2023.