Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon lumenauraussääntö rassaa ikäihmisiä – 82-vuotias Dårrit: "Tuntuu pirulliselta"

Kustannuksia säästyisi terveydenhuollosta, arvioi Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.

Se on joka kerta sama juttu, 82-vuotias Dårrit Kokko huokaisee Nupurintien varressa.

Aura-auto aurasi juuri hänen tonttiliittymänsä eteen vallin, jota 82-vuotias Kokko nyt lapioi.

Kokko naurahtaa, kun häneltä kysyy, miltä auravallin lapiointi tuntuu.

– Pirulliselta. Kädet menevät ja sattuu, hän toteaa.

Kokon aurausvalleista vastaa valtio, mutta vallit puhuttavat talvesta toiseen myös Espoon vastuulla olevilla kaduilla.

Lue myös:

Kiukku repesi kaupungin jättämistä aurausvalleista: "Jokainen lähettää laskun Espoolle" – "Kaikki eivät pysty lapioimaan"

Tähän ehdottaa ratkaisua Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander. Hänen mielestään Espoossa voitaisiin kokeilla käytäntöä, jossa kaupunki poistaa aurausvallit esimerkiksi ikäihmisten ja liikuntarajoitteisten tonttiliittymistä.

– Suomessa asuntopolitiikka perustuu siihen, että kotona asumista tuetaan. Talon sisällä siitä huolehtii kotihoito, mutta talon ulkopuoli on jäänyt vähemmälle huomiolle, Silander perustelee.

Lue myös:

Lumitöiden tekijöille on jo jaettu Espoossa useita huomautuksia – tammikuussa lumitöistä voi rapsahtaa 420 euron maksu

Vastaavaa käytäntöä kokeillaan Omakotiliiton mukaan tänä vuonna Jyväskylässä, jossa aurausvallit poistetaan yli 75-vuotiaiden asukkaiden pihoilta. Lisäksi Vaasassa aloitettiin viime talvena aurausvallien poisto kaikista tonttiliittymistä.

– Toki se lisäisi kustannuksia talvikunnossapidossa, mutta samalla voisi ajatella, että se vähentäisi niitä sosiaali- ja terveydenhuollon puolella. Kun kustannukset on saatu selville, voisi sitten pohtia, onko käytäntöä mahdollista laajentaa, Silander ehdottaa.

Itsekin espoolainen Silander huomauttaa, että kiinteistövero on Espoossa Omakotiliiton viimeisimmän tutkimuksen mukaan 120 neliön omakotitalossa 862 euroa vuodessa.

– Maksamme aika paljon kiinteistöveroa. Moni kysyy, mitä sillä saa vastineeksi. Ajattelisin, että kunta voisi miettiä aurauksen mahdollisimman asukaslähtöisesti. Asukkaita vartenhan teitä pidetään kunnossa.

Espoossa on vuoden alusta voinut saada 420 euron suuruisen huomautusmaksun, jos on kolannut lumia tontiltaan kaupungin puolelle. Silander ihmettelee uutta käytäntöä.

– En ole kuullut, että missään muussa kunnassa olisi vastaavaa käytäntöä. Mieleen tulee jälleen, että maksamme aika paljon kiinteistöveroa, miksei se riitä? Asumisen kustannukset ovat muutenkin nousussa, ja Omakotiliitto ajaa vahvasti sitä, että ne pysyvät kohtuullisina.

– Valitettavasti omakotiasujilla lumityöt lankeavat usein omalle kontolle verrattuna taloyhtiöihin, joissa työt on useammin ulkoistettu, toteaa katutuotantopäällikkö Simo Kesti Espoon kaupungilta.

Kesti toteaa, että ei olisi reilua, jos kaupunki alkaisi nostaa omakotitontteja eriarvoiseen asemaan esimerkiksi tarjoamalla pihaliittymien aurauksen.

– Monet taloyhtiöt ovat ostaneet aurauspalveluita kiinteistöfirmoilta ja myös omakotiasujien on mahdollista hankkia palvelua samalla lailla, hän sanoo.

Aurakuskit pyrkivät mahdollisuuksien mukaan jättämään liittymiin mahdollisimman vähän auravallia. Usein lunta on kuitenkin aurattavana niin paljon, että sitä jää liittymäänkin reilusti.

Kun kaduilta poistetaan polannetta eli pakkautunutta jääharjannetta, pyritään tonttiliittymiin kertyvä jäämurska kuitenkin Kestin mukaan siivoamaan pääosin pois.

Moni ihmettelee, miksei auraa voi kääntää tonttiliittymissä niin, ettei vallia syntyisi. Tämä olisi nykyisillä koneilla mahdollista.

Kestin mukaan kyse on työn sujuvuudesta.

– Aurauskalustomme aurat ovat kääntyviä, mutta eivät tonttiliittymissä kikkailua varten. Auraustyön toteutustapa on nykyisenlainen, jotta auraustyön jälki olisi hyvää, työn teko sujuvaa ja aura-auton liikkuminen katualueella kaikkien kulkijoiden kannalta mahdollisimman selkeää ja sitä kautta turvallista, hän perustelee.

Jos aura työntäisi lunta välillä oikealle, välillä vasemmalle, se aiheuttaisi Kestin mukaan epätasaisemman lopputuloksen ja lumikasoja vastaantulevan liikenteen kaistalle.

Kesti haluaa vielä huomauttaa, että kunnossapidossa työskentelee ammattilaisia, jotka pyrkivät tekemään työnsä mahdollisimman hyvin annetussa ajassa ja käytettävissä olevilla resursseilla.

–  Pitkiä, puoliltaöin alkaneita työpäiviä on jo tähänkin mennessä kertynyt kiitettävästi ja helpolla emme pääse tälläkään viikolla, hän kertoo.