Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metron matkustajamäärien ennustetaan kasvavan – Espoo varautuu kasvuun 37 miljoonan euron uudistuksilla

Metron vuoroväliä pitää lyhentää, jotta kaikki mahtuvat kyytiin.

Espoo varautuu metron kapasiteetin kasvattamiseen.

Lähivuosina uudistetaan kulunvalvontajärjestelmä ja kehitetään liikenteenohjausta.

Uudistukset ovat tarpeen, koska pääkaupunkiseudun metrossa on käytössä monia järjestelmiä, jotka alkavat olla elinkaarensa päässä.

Tavoitteena on tihentää metron vuorovälejä.

Espoon kaupunginhallitus hyväksyi asiaa koskevan hankesuunnitelman.

Tavoitteena on parantaa metron kapasiteettia 25 prosentilla. Se vastaa esimerkiksi kymmentä 10 minuutin välein kulkevaa bussilinjaa tai kolmea uutta pikaraitiotietä.

Vuorovälien lyhentäminen edellyttää myös metrokaluston lisäämistä sekä vanhojen kalustosarjojen korvaamisen.

Liikkumisen tarpeet ja joukkoliikenteen käyttö muuttuivat merkittävästi koronapandemian seurauksena. Tämän hetkiset liikenne-ennusteet ovat epävarmoja muun muassa kohonneen öljyn hinnan, ympäristötavoitteiden sekä Ukrainan sodan ja Venäjän vastaisten pakotteiden vaikutuksen vuoksi. Liikkumisen muutosta seurataan kuitenkin tiiviisti.

Metron kapasiteettihankkeen keskeisin uudistus on kulunvalvontajärjestelmän uudistaminen, mikä mahdollistaa junavälien tihentämisen nykyisestä 2,5 minuutin vuorovälistä keskeisillä osilla ensin 2 minuutin vuoroväliin.

Uusi kulunvalvontajärjestelmä tulee mahdollistamaan junien puoliautomaattisen toiminnan kuljettajan valvonnan alaisena.

Lisäinvestointien avulla vuoroväli voidaan tulevaisuudessa lyhentää 1 minuutin 40 sekunnin vuoroväliin. Näin ollen kahden linjan järjestelmässä kumpaakin linjoista on mahdollista liikennöidä nykyisen 5 minuutin välin sijasta aluksi 4 minuutin ja tulevaisuudessa tarvittaessa 3 minuutin 20 sekunnin välein.

Tavoiteaikataulun mukaan uudistusten toteuttaminen alkaisi vuonna 2024. Toteutusajaksi on arvioitu noin neljä ja puoli vuotta. Näin ollen kulunvalvontajärjestelmän operointi alkaisi arviolta vuoden 2028 lopussa.

Hankkeen arvonlisäveroton kustannus on Espoon osalta arviolta enintään 37,0 miljoonaa euroa.

Hanke toteutetaan Helsingin ja Espoon yhteishankkeena niin, että hankesuunnitelman arvonlisäveroton kokonaishinta molempien kaupunkien osalta on yhteensä 115,3 miljoonaa euroa elokuun 2022 hintatasossa.

Hankkeessa ovat mukana HKL, Espoon kaupunki, HSL, Länsimetro Oy ja Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy. HKL ja Länsimetro Oy tilaavat metron operointiin, kunnossapitoon, omaisuudenhallintaan ja jatkokehittämiseen tarvittavat palvelut Kaupunkiliikenne Oy:ltä.