Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko uimahallin vesi bakteeripommi? Asiantuntija: Valvojia ei riittävästi peseytymisen valvontaan

Valvojat käännyttävät kuivana altaisiin pyrkivät takaisin suihkutiloihin mutteivät ennätä valvomaan peseytymistä.

Osa uimahallikävijöistä pukee uima-asun päälleen jo pukuhuoneessa ja kävelee altaaseen peseytymättä.

Länsiväylän mielipidepalstalla asiasta kirjoittanut (LV 11.1.2023) uimari kertoi törmäävänsä peseytymättömiin kanssauimareihin Keski-Espoon ja Matinkylän uimahalleissa. Käytös on saanut hänet epäilemään uimavesien hygieenisyyttä.

Pitääkö uimahalleissa peseytyä ilman uima-asua, Espoon kaupungin uimahalliasiantuntija Ari Jaakkola?

– Pidämme kiinni siitä, että suihkussa käydään. Valvojat seuraavat, että uimari on märkä altaaseen mennessään ja hiukset on kasteltu tai päässä on uimalakki. Valvojat eivät kuitenkaan riitä siihen, että pystyisimme valvomaan peseytymistä.

Espoon uimahallien yleisissä järjestyssäännöissä sanotaan, että uima-asu on riisuttava peseytymisen ja saunomisen ajaksi. Onko ohjeita muutettu?

– Ohjeet ovat edelleen samat.

Mistä peseytymättömyydessä on kyse?

– Nykymaailman aikaan peseytyminen ilman uima-asua on haastavaa joillekin ryhmille. Nykynuorissakin on sellaista, ettei haluta esiintyä alasti uimahallissa.

– Kilpauimareidenkin kanssa olemme vääntäneet vuosia kättä tästä asiasta, että pitääkö suihkussa käydä. Nyt olen siinä käsityksessä, että myös kilpauimarit peseytyvät ennen altaaseen menoa.

Miten ohjeistatte asiassa?

– Peseytymistä koskevat kuulutukset on automatisoitu ja kuulutukset tulevat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Onko peseytymättömyys iso ongelma?

– Isoa ongelmaa asiassa ei ole. Valvojat huomauttavat, jos huomaavat jonkun olevan menossa altaaseen kuivana.

Minkälainen Espoon uimahallien veden laatu on?

– Allasveden hygienian kanssa ei ole ollut ongelmia. Kemikaalien syöttö allasveteen on automatisoitu ja vesiä vaihdetaan suhteessa kävijämääriin. Klooria pitää altaassa olla, että se tappaa mahdolliset pöpöt.

– Kun hyväksyimme uimashortsien ja burkinien käytön uima-asuina noin viisi vuotta sitten, jotkut olivat huolissaan uimaveden laadusta. Olimme saaneet opettajilta viestiä, etteivät pojat tule ollenkaan uimahalliin, ellei shortseissa saa tulla. Yläkoulu- ja lukioikäiset pojat käyttävät pääosin uimashortseja.

Onko Espoon uimahalleissa käynyt ”isoja vahinkoja”?

– Sarjakakkaajia ei ole ollut. Aina silloin tällöin kakkaa löytyy opetus- tai lastenaltaasta.