Biojäteuudistus koskee tuhansia kiinteistöjä Espoossa ja Kirkkonummella. Asukkaan pitää tehdä ilmoitus pian. Muutoin kotiin voi ilmestyä lisäjäteastia, ja lasku perään.
Tuhansilla kiinteistönomistajilla Espoossa, Kirkkonummella ja Kauniaisissa on enää runsas viikko aikaa tehdä jätehuoltoilmoitus, joka koskee biojätteen erilliskeräystä.
Biojätteen lajittelu laajenee lain mukaan koskemaan omakotitaloja ja pieniä asuinkiinteistöjä. Helsingin seudulla HSY-alueella velvoite astuu voimaan ensi heinäkuussa, Vantaalla ja Helsingissä ensi vuonna.
Viiden asunnon ja sitä suurempien asuinkiinteistöjen biojätteen lajittelu on ollut jo pakollista aiemmin.
Uusista biojätemääräyksistä on informoitu useaan otteeseen viime vuonna ja kehotettu tekemään lain vaatima ilmoitus. Viesti on mennyt perille kuitenkin nihkeästi.
Nyt aikaa jätehuoltoilmoituksen tekemiseen on pidennetty sunnuntaihin 22. tammikuuta asti.
Alkuperäinen määräaika ilmoituksille olisi umpeutunut 15. tammikuuta. HSY päätti perjantaina 13. tammikuuta jatkaa määräaikaa viikolla.
Uudet määräykset koskevat HSY:n mukaan Espoossa, Kirkkonummella ja Kauniaisissa noin 27 000 kiinteistöä, joista tämän viikon tietojen mukaan on hoitanut ilmoitusvelvollisuuden noin 15 000.
Ilmoituksia puuttuu siten noin 10 000.
Pienasuinkiinteistölle biojätekeräys ei ole pakollista jatkossakaan. Biojätteen voi kompostoida itse, mutta siitä on tehtävä HSY:lle ilmoitus.
Jos ilmoitusta ei tee, HSY on uhannut tuoda tontille biojäteastian automaattisesti touko–kesäkuussa, ja astian tyhjennyksestä aletaan laskuttaa.
Aivan näin jyrkkiin toimiin ei olla kuitenkaan näillä näkymin ryhtymässä, vaan jätehuollon toimialajohtaja Petri Kouvo HSY:stä rauhoittelee tilannetta.
−Tällä viikolla on ohjeistettu, että yritämme lähestyä vielä kiinteistöjen omistajia. Ilmoituksen voi tehdä myöhemminkin. Toivottavaa on edelleen, että ilmoitus tehtäisiin määräaikana.
HSY ei halua Kouvon mukaan ensi keväänä ajautua sellaiseen rumbaan, että toimitetaan tuhansia biojäteastioita, joita ei tarvita ja joita pitää hakea pois.
Kouvo muistuttaa, että lajittelun ja kompostoinnin voi tehdä myös yhdessä naapureiden kanssa.
−Jos sopu on hyvä, jos esimerkiksi "naapurin Ville" suostuu kompostoimaan omalla tontillaan myös naapuriomakotiasujien biojätteet. Se on täysin mahdollista. Silloin jokaisen kiinteistön pitää kuitenkin tehdä ilmoitus itse, ei riitä, että vain Ville sen tekee, Kouvo ohjeistaa.
Biojätteen lajittelu ja keräys on laajentunut vuosi vuodelta. Silti biojätettä menee edelleen runsain määrin sekajätteeseen, joka poltetaan Vantaan Energian lämpölaitoksella.
− Ei se suuri synti ole, kyllähän siitäkin energiaa tulee. Kierrätystavoitteita se ei kuitenkaan edistä, koska ravinteet eivät päädy uudestaan kompostoituna multana luontoon, vaan tuhkaksi, tähdentää Kouvo.
Biojätteen lajittelu ja kompostointivelvoite ei koske vapaa-ajan kiinteistöjä, joita arvioidaan olevan Espoossa ja Kirkkonummella yli 3 000.
Kouvo suosittelee kuitenkin lämpimästi, että myös vapaa-ajankiinteistöt tekisivät ilmoituksen. Taustalla on tilastointi.
− Kun vapaa-ajanasunnoilta tehdään ilmoitus, se nostaa tilastoissa Suomen kierrätysastetta. Tällöin voi jokainen vapaa-ajanasukas olla omalta pieneltä osaltaan nostamassa Suomen kierrätysastetta EU:n tilastoissa.
HSY on lähettänyt kiinteistönomistajille kirjeen biojätemääräyksistä. Kirjeessä on ohjeet ilmoituksen tekemiseen. Ohjeet ja tarvittavat tiedot löytyvät myös netistä HSY:n asiakastiedoista tästä linkistä.
Muokattu 16.1.2023 klo 10.30: Poistettu Kouvon kommentista tieto, että kiinteistöjen omistajia lähestyttäisiin nimenomaan puhelimitse.