Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan sota näkyy karusti bensa-asemilla Suomessa – tippikipon varastaminen röyhkeyden huippu

Polttonesteiden kallistuminen on lisännyt varkauksia huoltamoilla. Varkaat ovat röyhkeitä. Jopa henkilökunnan tippikippo on vohkittu.

Ukrainan sodan aiheuttama energiakriisi nosti viime vuonna polttoaineiden hintoja. Samaan aikaan myös bensavarkauksien määrä huoltoasemille lisääntyi entisestään.

Huoltamoyrittäjä Henri Leinonen omistaa kuusi Shellin huoltoasemaa. Viime vuoden aikana ilmoituksia bensavarkauksista tehtiin Leinosen mukaan useita satoja ja taloudelliset tappiot olivat kymppitonneja.

Varkauksia Leinosen omistamilla asemilla tapahtuu viikoittain.

– Tämä on meillä toistuva ongelma meillä. Pitkään ne ovat olleet kasvussa, mutta viimeisen vuoden aikana erityisesti ja keskittyvät tietyille alueille, Leinonen sanoo Länsiväylän sisarlehti Helsingin Uutisille.

Leinonen omistaa Helsingissä huoltamot Lauttasaaressa, Herttoniemessä, Itäkeskuksessa, Myllypurossa, Tullinpuomissa ja Ala-Tikkurilassa.

Lauttasaaren huoltoasemalla työasioissa käymässä oleva sähköasentaja Marko Haikara näkee varkauksia säännöllisesti

– Kyllä niitä näkee jos ei päivittäin, niin ainakin joka viikko.

Haikaran mukaan ulkopuolisten kannattaa olla puuttumatta tilanteisiin.

Rangaistukset ovat liian kevyitä.

– Oman turvallisuutensa kannalta ei kannata mennä väliin eikä eteen.

Kaikista varkauksista tehdään ilmoitus poliisille ja lähetetään videomateriaali todisteena.

Varkauksien vähentämiseksi Leinonen harkitsee ennakkomaksun käyttöönottamista. Shell-asemilla on vielä voinut maksaa kassalle päivisin.

– Mitään päätöksiä ei ole vielä tehty, mutta tekniikka antaa mahdollisuuden pitää kaikki mittarit automaatteina tai kassalle maksettavana.

Illalla kaikki mittarit muuttuvat jo nyt automaateiksi.

– On tietenkin ikävää, että joudumme bensavarkauksien vuoksi pohtimaan ratkaisuja, jotka vaikuttavat myös rehellisten ihmisten elämään. Osa ihmisistä haluaa maksaa polttoaineensa sisälle ja tykkää saada palvelua.

Leinonen toivoisi bensavarkauksiin ratkaisua erityisesti lainsäädännöstä.

– Rangaistukset ovat tällä hetkellä aivan liian kevyitä. Bensavarkaudet mahdollistetaan turhan helpoiksi. Lainsäädännön puolelta tarvittaisiin apuja.

Nesteen huoltoasemilla polttoainevarkaudet loppuivat vuoden 2021 lopussa Helsingissä kokonaan, kun ketju ryhtyi palveluasemilla perimään ennakkomaksua.

– Bensavarkaudet oli siihen yksi suuri syy. Tämä lisää myös aseman henkilökunnan turvallisuutta. Ei synny riskitilanteita, kertoo asemaverkoston myynnistä vastaava liiketoimintajohtaja Katri Taskinen.

Ennakkomaksussa korttivaraus käydään ensin tekemässä sisällä ja tankataan sen jälkeen. Neste on ensimmäinen huoltamoketju, joka otti ennakkovarauksen käyttöön kaikilla palveluasemillaan.

– Kun lähdimme suunnittelemaan tätä, mietimme, ettei tämä lisäisi käyntejä sisällä. Järjestys vain muuttui.

Pakilan Teboilin osakas Mikael Holma sanoo, ettei bensavarkauksia tapahdu, koska tankata voi vain automaateilla. Muita varkauksia sen sijaan tapahtuu joitakin kertoja kuukaudessa.

– Moottoribensaa varastetaan. Ne ovat kalliita. Myös auton työkaluja varastetaan. Alkoholi on pahin.

Ennen joulua huoltoasemalla tapahtui erityisen harmillinen varkaus. Kassan vieressä ollut henkilökunnan tippikippo lähti voron matkaan.

– Hänestäkin saimme hyvät tiedot. Henkilö oli juuri ennen tekoa maksanut pankkikortilla.