Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskustan Annika Saarikko tyrmää politiikan blokkiutumisen – "Suomen ei pidä ottaa tässä mallia Ruotsista"

Valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko (kesk.) varoittaa lähtemästä tielle, joka voisi johtaa sisäpolitiikan blokkiutumiseen samalla tavoin kuin Ruotsissa on tapahtunut.

Saarikon mukaan Suomen haasteet ovat tulevaisuudessa suuret, ja blokkiutumisen myötä kasvaisi riski, että poliittinen päätöksenteko hidastuu ja vaikeutuu.

– Olemme nähneet, että Ruotsissa hallituksen muodostaminen käy erittäin vaikeaksi. Suomen ei pidä ottaa tässä mallia Ruotsista, Saarikko sanoi keskustan vaalitilaisuudessa Kirkkonummella lauantaina.

Kolme eduskuntapuoluetta – vihreät, vasemmistoliitto ja Sdp – ovat puheenjohtajiensa suulla linjanneet, että ne eivät lähde hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa. Viimeksi tällaisen linjauksen teki Sdp:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin.

Osa politiikan kommentaattoreista katsoo, että vihervasemmiston kieltäytyminen yhteistyöstä PS:n kanssa uhkaa viedä Suomea blokkipolitiikan suuntaan.

Vastakkaisen näkemyksen esitti tosin entinen kokoomuslainen pääministeri Jyrki Katainen tällä viikolla. Katainen korosti Twitterissä, että enemmistöhallituksen muodostaminen vaatii nykyisillä puolueiden kannatusluvuilla yhä blokkirajan ylittämistä.

Keskustaan on julkisuudessa pyritty lyömään sekä oikeistopuolueen että viime päivien kohuissa vasemmistopuolueen leimaa. Annika Saarikko torjuu kaikenlaiset leimat.

– Keskustaa ei määritellä oikealta eikä vasemmalta, sitä ei määrittele Sanna Marin eikä (kokoomuksen) Petteri Orpo, vaan keskusta määrittelee itse itsensä. Keskusta on sillanrakentaja, joka on kyennyt yhteistyöhön yli puoluerajojen. Meillä on paljon ratkottavia ongelmia. Nyt rakennetaan muureja ja minä taistelen tätä vastaan vimmatusti, Saarikko sanoi Länsiväylän haastattelussa lauantaina.

Saarikko sanoo luottavansa siihen, että suomalaiset ymmärtävät puoluekartalla tarvittavan poliittista keskustaa.

Muutama viikko sitten julkaistun gallupin mukaan keskustan kannatus notkahti alle 10 prosentin.

Hallitusohjelma ja vielä tärkeämpänä asiana suomalaisten luottamus keskustaa kohtaan ratkaisevat Saarikon mukaan sen, onko puolue mukana seuraavassa hallituksessa. Eduskuntavaaleissa pitää menestyä Saarikon mukaan yhtä hyvin kuin neljä vuotta sitten. Mihin tahansa hallitukseen keskusta ei ole menossa, koska puolueella on Saarikon mukaan omia, tinkimättömiä näkemyksiä.

Lue Annika Saarikon haastattelu ensi keskiviikon Länsiväylästä.