Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen virallinen "skumppatäti" ui syvissä vesissä – sitten yksi Tallinnan-risteily palautti ilon elämään

Kun synkkyyden takaa löytyi ilo, Maaria Märkälä toteutti värikylläisen taidenäyttelyn.

Taidemaalari Maaria Märkälä kantaa galleriaan jätesäkin ja repii sen auki. Säkki on täynnä kuihtuneita tammenlehtiä.

– Ajattelin, että tästä näyttelystä ei tule yhtään mitään vaan tuon vain yhden maalauksen ja levitän lattialle muutaman säkillisen syksyllä haravoimiani lehtiä kuvaamaan ekokatastrofia, taiteilija sanoo.

Espoon kuvataitelijoihin kuuluva Maaria Märkälä halusi juhlistaa 20 vuottaan ammattitaiteilijana, mutta ihania, kuplivia juhlamaalauksia ei alkanutkaan tulla.

Luontokato, sota Ukrainassa ja ajatus elämän rajallisuudesta saivat ahkerasti näyttelyitä pitäneen taiteilijan kyntämään syvissä vesissä.

Ilo elämään palasi ystävien ansiosta. Kun korkki luovuuden tieltä oli avattu, kupliva vaaleanpunainen samppanja palasi maalauksiin. Taiteilija innostui niin, että uusimpien maalausten maali oli vielä märkää, kun hän kuljetti teoksia galleriaan.

Valtaosa Galleria Aarnissa olevan Tähtiyö – Starry Nights -näyttelyn maalauksista on nähty vuonna 2020 Kotkan Merikeskus Vellamossa. Tähtiyö-näyttelyn maalaukset edustavat Märkälälle harvinaisempaa värimaailmaa, sillä niissä päärooli on tummalla sinisellä.

Nyt minua kiehtoo kullan ja valkoisen yhdistelmä.

– Idea maalauksiin syntyi, kun sain nukkua hiekkaerämaassa ollessani residenssissä Abu Dhabissa. Kokemus tähdistä, tähdenlennoista, lentokoneista ja satelliiteista välittyi näihin maalauksiin, Maaria Märkälä kertoo.

Taiteilija kiittää ystäviään, jotka saivat hänet näkemään, mitä hyvää ympärillä on. Yksi muistutti, että hänen ei tarvitse täyttää galleriaa uusilla maalauksilla vaan hän voi esitellä siellä jotain aiemmin maalattua.

– Ystäväni Ritva-Liisa Luomaranta houkutteli minut Tallinnaan joulutorille. Kun muutaman naisen porukalla skoolasimme samppanjat, joulumieli ja ilo alkoivat palata.

Kannustajana oli myös Tatyana Pitchulina, joka muistutti, että taide ja kulttuuri ovat tärkeitä ja että vaikeinakin aikoina kannattaa pitää pienet juhlat silloin, kun on juhlan aihetta.

Samppanja ilmestyi Maaria Märkälän maalauksiin muutama vuosi sitten sen jälkeen, kun hän oli jättänyt Taidemaalariliiton puheenjohtajan tehtävät.

Hän pääsi vihdoin maalamaan Haagan alppiruusupuistoon. Alppiruusujen kukinta kuohui maisemamaalauksissa kuin vaaleanpunainen samppanja.

– Kun pääsin Kuvataiteen kuumalle listalle (2018), päädyin juhlistamaan sitä Ritva-Liisan kanssa samppanjalla Stoccan baariin. Minusta tuli Suomen virallinen skumppatäti, Märkälä nauraa.

Synkkinä aikoina taiteilijan mieleen on hiipinyt ajatus siitä, että ilo ja kuohuva juoma eivät saa pirskahdella maalauksissa.

– Minulla on karjalaiset juuret, ja ilo ja valo vaan pulppuavat jostain.

– Nyt minua kiehtoo kullan ja valkoisen yhdistelmä. Saa nähdä, mitä siitä syntyy.

Taiteilija on lahjoittanut rauhankyyhkyaiheisten maalausten myynnistä 80 prosenttia Ukrainan auttamiseen. Galleria Aarnin näyttelyn myyntituotosta hän lahjoittaa sinne 10 prosenttia.

Galleria Aarni toimii kauppakeskus Sellon 3. kerroksessa. Tähtiyö-näyttely jatkuu 5.2. asti. Avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–19 ja viikonloppuisin 12–16.