Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espooko tasainen? Nämä kuvat kaupungin näköalapaikoista muuttavat käsityksesi – "Upea paikka"

Olipa mielessäsi perhepiknik, samoilu luonnossa tai ensitreffit, Espoosta löytyy hienoja kohteita.

Räntäsade vihmoo kasvoille ja hiki puskee iholle toppahousujen alla, mutta heti huipulle päästyä tajuaa, että kiipeäminen kannatti.

Alla avautuu upea merimaisema, ja kun katsetta kääntää voi tihkusateen läpi nähdä tutut maamerkit mantereella: Tuossa on Niittykummun tornitalo, tuolla Suomenoja ja tuolla pilkottavat Soukan kerrostalot.

– Upea paikka. Mutta kesällä tämä on vielä upeampi, sanoo valokuvaaja Sami Kuusijärvi ja näyttää puhelimeensa tallentamaa panoraamakuvaa kesältä.

Olemme Soukassa, Kasavuorella, joka valikoitui ensimmäiseksi etapiksi, kun lähdimme etsimään Espoon näköalapaikkoja. Reitti kallioiden päälle löytyi pienen haeskelun jälkeen Alakartanontieltä, jonka varressa on pieni parkkipaikka autolle. Varsinaista tienviittaa kalliolle ei näkynyt, mutta Googlen karttasovellus sekä ystävällinen koiranulkoiluttaja auttoivat.

Kalliolle noustaan polkua, joka oli kulkukelpoinen talvellakin. Pyllähtämisvaara tosin on iso. Myös kallion päällä on syytä olla varovainen, sillä pudotus alas on korkea eikä kaiteita ole.

Kasavuorelle pääsee näppärästi myös bussilla, ja kesälle tänne voi olla kiva polkea pyörällä. Tänne, jos minne, kannattaa Espoossa tulla hyvän näköalan perässä!

Toinen etappimme on jotain aivan muuta.

80,95 metrin korkeudessa, Accountor Towerin toiseksi ylimmässä kerroksessa Keilaniemessä sijaitsee Lucy in the Sky -ravintola.

Ravintolan monet pöydät ovat varattuja puolen päivän aikaan, kun saavumme paikalle retkivaatteissamme. Tarjoilija Harid Makadsi ei pane vapaamuotoista vaatetustamme pahakseen.

– Ravintola on toiminut kolme vuotta ja on erittäin suosittu. Vaikka tammi–helmikuu on ravintoloissa yleensä hiljaista, meillä käy paljon asiakkaita.

Ravintolassa perustamisesta lähtien työskennellyt Makadsi kertoo, että vakioasiakkaita tulee eri puolilta Espoota ja myös Helsingin Lauttasaaresta ja Munkkiniemestä.

Näppärimmin tänne pääsee länsimetrolla, jonka asema sijaitsee vain kivenheiton päässä ”Raaden hampaanakin” tunnetun 84-metrisen tornitalon juuresta.

Näköalat Lucy in the Skysta ovat upeat niin Espoon kuin Helsingin suuntaan. Maisemat avautuvat sekä suurten ikkunoiden lävitse että isoilta terasseilta.

Turtuuko hienoihin maisemiin, jos täällä käy usein tai työskentelee päivittäin? Apulaisravintolapäällikkö Hanna Teliön mukaan ei.

– Maisema vaihtuu vuodenaikojen mukaan. Kevät ja kesä ovat aivan erilaisia kuin talvi. Lisäksi auringonlaskut ovat upeita, ja pimeinä kellonaikoina kaupunkien valot ovat hienot.

Lucy in the Sky on à la carte -ravintola. Se on auki arkisin kello 22:een ja perjantaina sekä lauantaina kello 24:ään.

Entä muut paikat? Jo perinteinen kohde on tietysti Kokkovuorella sijaitseva Haukilahden vesitorni, josta voi ihailla muun muassa Haukilahden venesatamaa. Myös Matinkylän vanhat massiiviset kerrostalot sekä uudet tornitalot Niittykummussa erottuvat hyvin.

76 metrin korkeuteen kurottavan vesitornin viereen pääsee autolla. Myös bussit numero 111 ja 112 kulkevat läheistä Hauenkalliontietä.

Ylhäällä toimii näköalaravintola Haikaranpesä, joka on auki arkisin ja viikonloppuisin. Maisemaa voi ihailla myös ravintolaa kiertävältä ulkorassilta.

Ulkomaalaiset kävijät hämmästelevät usein sitä, että Espoo on Suomen toiseksi suurin kaupunki, mutta silti kaikkialla näkyy paljon puita ja metsää.

Eikä siinä kaikki. Espoon kuin omat taskunsa tunteva Toni Hagerlund nostaa blogissaan esille muun muassa Pohjois-Espoon Kunnarlassa sijaitsevan Ryssänkallion. Se on upea luontokohde, jossa tunnelma on melkein kuin Lapin tuntureilla.

Nuuksiossa kannattaa käydä Maahisenkierroksen näköalatasanteella, josta avautuu upea näköala Pitkäjärvelle.

Bergön lintutorni löytyy puolestaan Suvisaaristosta korkean kallion päältä, ja Kurttilasta Hagerlund nostaa esiin Musslaxbergenin kallion.

Kesällä saaristovenematkan päässä on Stora Heröön näköalatorni.

Unohtaa ei pidä tuttujakaan paikkoja, kuten Kauniaisten Kasavuorta sekä Granin laskettelurinteen mäkeä.

Leppävaarassa hieno näköalapaikka on Laturikalliolta etelään kauppakeskus Sellon suuntaan.

Yllättävä maisema avautuu myös Lähderannasta, Laaksolahden urheilupuiston liepeillä sijaitsevan Kallion päältä.