Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kierrätysoluen myyntiin tuonut espoolaiskauppias esittelee uuden aluevaltauksen – syntyy oluen sivutuotteena

Mirko Antikaisen ideamyllystä syntyi nyt leipää. Uusi juomainnovaatiokin on jo mielessä.

Siinä sitä nyt on, oman kaupan mäskileipää!

Espoolaisen K-kauppiaan Mirko Antikaisen työpöydällä on maistiaisia, jollaisia ei ole aiemmin Suomen K-kaupoissa nähty.

Helmikuun alussa Antikainen ja hänen kauppiaskollegansa Juha Määttä Karjaalta Jesper Lindqvist Kauniaisista tuovat myyntiin mäskileipää ja -sämpylöitä. Niiden pohjana on käytetty espoolaisen Fat Lizard -panimon oluttuotannossa syntynyttä mäskiä.

– Leipää tulee kahta lajia. Toinen on tehty rouhe-siemen-taikinasta ja toinen on ciabatta-tyyppinen leipä.

Nimeksi leivälle tulee Rebredu, joka viittaa 1940-luvun Stadin slangiin. Monelle voi tulla yllätyksenä, että bredu-sana ei tule ruotsista vaan englannista.

– Halusimme leivälle luonteikkaan nimen, Antikainen sanoo.

Sämpylöiden nimi on suoraviivaisempi: Reroll-sämpylä.

Järvenperässä K-Supermarket Auroraa pyörittävä Antikainen ei ole leivänteossa ensi kertaa. Kokin ja leipurin koulutuksen käynyt kauppias innostui tekemään omaa leipää jo aiemmassa kauppapaikassaan Kouvolassa.

Aloitettuaan kauppiaana Espoossa vuosi siteen hän toi kollegoineen ensiksi myyntiin Rebisse-kierrätysoluen viime vappuna.

– Olutta pantiin 1 500 litraa ja se meni kolmelle kauppiaalle. Meillä se myytiin loppuun.

Länsiväylä kertoi kauppiaiden kierrätysoluesta viime talvena. Jutussa mainittiin, että kotimaisista ruuanvalmistusperinteistä kiinnostunut Antikainen suunnittelee seuraavaksi mäskileivän tekemistä.

– Asiakkaat olivat Rebisseen tyytyväisiä. Muutama vakioasiakas osti sitä pari sataa tölkkiä. Samalla tuli kyselyitä, milloin sitä leipää oikein tulee, Antikainen kertoo.

Ihan yksinkertaista mäskileivän tuottaminen ei kauppiaan mukaan ollut.

Yhteistyöhön halukasta sopimusleipomoa ei löytynyt pääkaupunkiseudulta eikä liioin vanhoista maisemista Kouvolasta.

Lopulta yhteistyökumppaniksi tuli Varsinais-Suomen Aurassa sijaitseva Loistavat Leipurit -leipomo.

– Tiesin kyllä koko ajan, että mäskileivän tekeminen on mahdollista. Mäskin käyttö ja oikean reseptiikan löytäminen tuo kuitenkin omat haasteensa.

Mäskin käyttö tekee leipomisesta työläämpää kuin tavallisen leipätaikinan valmistaminen.

Antikaisen mukaan mäskitaikinaa nostatetaan jääkaappilämmössä 12–16 tuntia, ja koko mäskileivän tekoprosessi vie 24–36 tuntia.

– Tavanomainen leipä nousee noin tunnissa, kauppias vertaa.

Hidas nostatus antaa mäskileivälle poikkeavan koostumuksen.

– Tuloksena on rapeakuorinen herkullinen leipä.

Uudet leivät tulevat myyntiin Aurorassa 1. helmikuuta, jolloin niitä tarjoillaan maistiaisina. Samalla Antikainen juhlii ensimmäistä vuottaan kauppiaana Espoossa. Leivät leivotaan pakasteiksi Aurassa ja paistetaan valmiiksi Antikaisen kaupassa.

Antikaista innostaa kauppiaana mahdollisuus tehdä asioita itse. Uusimpana ideana hän on kokeillut gluteenittoman kauraoluen tekemistä.

– Koe-erä kauraolutta pantiin jo, mutta se ei vastannut maultaan odotuksia. Jos omaa tuotetta tekee, sen pitää tarjota lisäarvoa. Huonoa ei kannata tehdä, kauppias sanoo.