Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biojäteilmoitus jäänyt tekemättä tuhansilta Espoon seudulla – määräaikaa jatkettiin viikolla

Määräaikaa ilmoituksen tekemiseen pidennettiin viikolla.

Tuhansilla kiinteistönomistajilla Espoossa, Kirkkonummella ja Kauniaisissa on enää vajaa viikko aikaa tehdä jätehuoltoilmoitus, joka koskee biojätteen erilliskeräystä.

Biojätteen lajittelu laajenee lain mukaan koskemaan omakotitaloja ja pieniä asuinkiinteistöjä. Helsingin seudulla HSY-alueella velvoite astuu voimaan ensi heinäkuussa Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella. Vantaalla ja Helsingissä se tulee voimaan ensi vuonna.

Viiden asunnon ja sitä suurempien asuinkiinteistöjen biojätteen lajittelu on ollut jo pakollista aiemmin.

Uusista biojätemääräyksistä on informoitu useaan otteeseen viime vuonna ja kehotettu tekemään lain vaatima ilmoitus. Viesti on kuitenkin mennyt perille nihkeästi.

Nyt aikaa jätehuoltoilmoituksen tekemiseen on pidennetty sunnuntaihin 22. tammikuuta asti. Alkuperäinen määräaika ilmoituksille olisi umpeutunut 15. tammikuuta.

Uudet määräykset koskevat HSY:n mukaan Espoossa, Kirkkonummella ja Kauniaisissa noin 27 000 kiinteistöä, joista viime viikon tietojen mukaan noin 15 000 on hoitanut ilmoitusvelvollisuuden. Ilmoituksia puuttuu siten noin 10 000.

Pienasuinkiinteistölle biojätekeräys ei ole pakollista jatkossakaan. Biojätteen voi kompostoida itse, mutta siitä on tehtävä HSY:lle ilmoitus.

Jos ilmoitusta ei tee, HSY on uhannut tuoda tontille biojäteastian automaattisesti touko–kesäkuussa, ja astian tyhjennyksestä aletaan laskuttaa.

Aivan näin jyrkkiin toimiin ei olla kuitenkaan näillä näkymin ryhtymässä, rauhoittelee jätehuollon toimialajohtaja Petri Kouvo HSY:stä.

– Yritämme lähestyä vielä kiinteistöjen omistajia. Ilmoituksen voi tehdä myöhemminkin. Toivottavaa on edelleen, että ilmoitus tehtäisiin määräaikana.

HSY ei halua Kouvon mukaan ensi keväänä ajautua sellaiseen rumbaan, että toimitetaan tuhansia biojäteastioita, joita ei tarvita ja joita pitää hakea pois.

HSY on lähettänyt kiinteistönomistajille kirjeen biojätemääräyksistä. Ohjeet löytyvät myös HSY:n verkkosivuilta www.hsy.fi.