Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkkonummen vanha keskusta nytkähti vihdoin eteenpäin – jopa 900 uutta asukasta

Sadoista uusista asukkaista toivotaan eloa keskustaan.

Kirkkonummen vanhan keskustan suunnittelussa on päästy viimeinen eteenpäin. Torialueen rakentamista kokonaan uusiksi on jarruttanut erityisesti pysäköinnin järjestäminen.

Kaavasuunnittelu aloitettiin viitisen vuotta sitten ja kaavaehdotus oli viime kesän alussa valmis päätöksentekoon. Maanomistajien kanssa jatkettiin kuitenkin neuvotteluja vielä loppuvuonna.

Kirkkonummen kirkon ja pääkirjasto Fyyrin viereinen torialue ympäristöineen on tarkoitus purkaa ja rakentaa tilalle kerrostaloja. Suunnitelmat toisivat torin ympäristöön 900 uutta asukasta.

Kaava-alueella on kuusi erikokoista liikerakennusta, jotka ovat yksityisessä omistuksessa lukuun ottamatta Kelan toimitaloa, joka on valtion. Kunta omistaa torialueen ja nykyisen parkkipaikan alueen pohjoisreunalla.

Pysäköinnin järjestäminen on ollut suunnittelussa visaisin kysymys. Aluksi torin alle suunniteltiin runsaan 100 paikan toriparkkia. Hankkeesta luovuttiin sen kalleuden takia.

Myöhemmin kunta päätti, että nykyinen parkkialue kirjaston kulmalla jää pysäköintiin. Uusien kiinteistöjen pysäköintiä on soviteltu kortteleiden sisään ja osin kannen alle.

Torin ympäristöön on suunniteltu merkittävää rakentamista. Rakennusoikeus kasvaa kaavaehdotuksessa nykyisestä noin 50 prosentilla.

Kerrostalojen alakertoihin on suunniteltu myös pienehköjä liiketiloja. Osuuskunta Varuboden-Osla haluaa säilyttää ruokakaupan alueella.

Kaavasuunnittelun edetessä on arvosteltu korkeita rakennusmassoja keskiaikaisen kirkon läheisyydessä. Alun perin alueelle suunniteltiin jopa 8–9-kerroksisia taloja. Väistyvät liikekiinteistöt ovat korkeintaan kaksikerroksisia.

Tuoreimmissa suunnitelmissa kerroslukuja on pudotettu korkeintaan kuuteen ja rakennusmassoja on sijoitettu uudelleen. Kiinteistöjen omistajat vaativat tietyn määrän rakennusoikeutta, jotta voivat arvioida rakennushankkeet kannattaviksi.

Kirkkonummen nykyinen torialue on tarkoitus samalla ehostaa ja muuttaa viihtyisämmäksi.

Tori ja sen lähitienoo oli vielä runsaat parikymmentä vuotta sitten keskustan liikekeskus, kunnes Prisma ja Citymarket valmistuivat. Nyt liiketilat ovat vajaakäytössä ja ilme nuhjuinen.

Yhdyskuntatekniikan lautakunta käsittelee torialueen kaavaehdotusta 19. tammikuuta.