Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pysähtyi vasta luotiin ja etälamauttimeen – oikeus jätti rankaisematta Kirkkonummen 27-vuotiaan veitsimiehen

Mies oli mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeeton.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on jättänyt rankaisematta 27-vuotiaan miehen. Mies otettiin kiinni viime helmikuussa Kirkkonummen keskustan kahvilassa kädessään iso veitsi, jolla hän uhkasi poliisia.

Kahvilaan sisään tullut poliisi ampui miestä jalkaan, ja hänet saatiin taltutettua usean poliisin voimin etälamautinta käyttäen.

Poliisin mukaan tapauksesta ei aiheutunut varaa kahvilan työntekijöille eikä asiakkaille, jotka ehtivät ulos ennen poliisin aseenkäyttöä. Tapaus johti isoon poliisioperaation Munkinmäessä keskellä päivää.

Tapaus oli toista kertaa oikeudessa. Edellisessä oikeuden istunnossa mies määrättiin mielentilatutkimuksiin. Niissä todettiin, että miehen kyky säädellä käyttäytymistään oli tekohetkellä alentunut psyykkisen sairauden vuoksi. Käräjäoikeus totesi miehen syyntakeettomaksi.

Syyttäjä vaati viime vuonna oikeudessa miehelle syytettä myös murhan yrityksestä tai törkeästä pahoinpitelystä. Syyttäjän mukaan mies oli yrittänyt tappaa häntä kiinni ottamaan tulleen poliisin tai uhannut väkivallalla häntä.

Ennen kahvilan tapahtumia mies oli tuotu Kirkkonummen terveyskeskukseen saamaan hoitoa. Mies karkasi poliiseilta, ja sitä ennen hän oli yrittänyt sytyttää tuleen omia tavaroitaan sisällä poliisiautossa. Karkaamisen yhteydessä terveyskeskuksen pihalla mies nujakoi rajustikin poliisien kanssa.

Oikeudessa oli esillä lisäksi syyte huumausainerikoksesta. Mies oli kasvattanut kannabista kotonaan pari vuotta sitten.

Mies myönsi kannabiksen kasvattamisen sekä Kirkkonummen keskustan tapahtuminen kulun. Hän kiisti yrittäneensä tappaa kahvilaan tullutta poliisia.

Sen sijaan hän myönsi, että oli syyllistynyt virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen sekä terveyskeskuksen pihalla että kahvilassa. Sytyttäessään omia tavaroitaan tuleen poliisiautossa kyseessä oli hänen mielestään varomaton käsittely.

Käräjäoikeus hylkäisi syytteet murhan yrityksestä ja törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja totesi, että mies syyllistyi virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen. Tulenteko poliisiautossa oli oikeuden mielestä varomatonta käsittelyä.

Koska mies oli todettu syyntakeettomaksi mielentilatutkimuksissa, oikeus ei määrännyt mitään rangaistusta.

Korvauksia mies määrättiin maksamaan noin 4 400 euroa. Päätös ei ole vielä lainvoimainen.