Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maarit Nurmisen, 74, luottamus vartijoihin kärsi kolauksen – "Miettisin kaksi kertaa heihin turvautumista"

Vartijakoulutuksen lyhyys oudoksuttaa monia. Vartijalupia peruutetaan siihen nähden yllättävän vähän.

Ison Omenan ja turvayritys Avarnin tapauksista julkisuuteen kerrotut tiedot hämmentävät ihmisten mieliä.

Harry Choreus, 47, pitää vartijoista paljastuneita seikkoja huolestuttavina.

– Vartijanhan pitäisi varmistaa ihmisten turvallisuus, mutta nyt siltä on vedetty matto alta, hän pohtii.

Choreus yrittää kuitenkin suhteuttaa uutisoidut tapaukset kokonaiskuvaan.

– Kyseessä ovat ylilyönnit. Ainakaan minun luottamukseni vartijoihin ei ole mennyt kokonaan. Olen edelleen iloinen, kun näen vartijoita (kauppakeskus) Redissä. Täälläkin tulee tilanteita, joissa heille on tarvetta.

Maarit Nurminen, 74, on asteen verran huolestuneempi.

– Haluaisin luottaa vartijoihin, mutta tällä hetkellä miettisin kaksi kertaa heihin turvautumista. Että selviäisikö (häiriötilanteesta) paremmin itse.

Nurmista ihmetyttää myös vartijoiden koulutuksen lyhyys.

Miettisin vartijaan turvautumista kaksi kertaa.

– Kaikkiin muihin töihin vaaditaan valtavat tutkinnot.

Vartiointitehtäviin pääsee lyhimmillään 40 tunnin kurssilla. Vakituisen vartijan kurssi kestää 120 tuntia. Vartijan tulee alan vaatimusten mukaan olla rehellinen ja luotettava sekä sopia henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan tehtävään.

Vartijakortin myöntää poliisi. Se myös valvoo alaa, mutta pystyy siihen vain rajallisesti.

– Turvallisuusalan omavalvonta on aivan keskeistä. Työnantajan pitää huolehtia riittävästä perehdytyksestä ja koulutuksesta sekä siitä, että yrityskulttuuri on kunnossa ja työntekijät ymmärtävät ja noudattavat pelisääntöjä ja toiminnan arvoja, poliisijohtaja Sanna Heikinheimo sanoo tiedotteessa.

Yritysten vuosi-ilmoitukset ja niihin liittyvät tarkastukset ovat keskeisiä valvontamenetelmiä. Niiden pohjalta käynnistetään suuri osa turvallisuusalan elinkeinoluvan peruuttamisista.

Poliisihallituksen mukaan myös vartijoiden toiminnasta saatuja vihjeitä tarkistetaan.

Poliisi peruutti viime vuonna yhteensä 753 yksityisen turvallisuusalan lupaa. Määräaikaisia lupien peruuttamisia oli 10. Varoituksia poliisi antoi luvan haltijoille yhteensä 100.

Peruutettujen lupien määrä oli kuitenkin vain reilu prosentti vuosittain myönnetyistä turvallisuusalan luvista, joita viime vuonna annettiin 64 452.

Näistä yli puolet oli lupia toimia järjestyksenvalvojana. Lupia vartijana toimimiseen myönnettiin 16 815. Turvallisuusalan elinkeinolupia myönnettiin 942.

Vuosittain myönnettävien lupien määrää kasvattaa se, että vartija- ja järjestyksenvalvojakortit ovat kerrallaan voimassa viisi vuotta.

Valvonnassa tulee poliisihallituksen mukaan aina jonkin verran esiin puutteita tai laiminlyöntejä, jotka johtavat toimiin.

– Kortillisten henkilöiden osalta yleisimpiä puutteita ovat kortin mukana pitämättä jättäminen, vanhentunut kortti tai se, että asusteissa on huomautettavaa.

Myös rikosepäilyt edellyttävät lupiin puuttumista.

– Korttien peruuttamisen tai epäämisen taustalla on tyypillisesti väkivaltaista käyttäytymistä sisältäviä rikoksia, omaisuusrikoksia tai päihteiden väärinkäyttöä, poliisihallitus kertoo.

Helsingissä StadinAO:ssa voi suorittaa lyhytkurssien lisäksi turvallisuusalan perus- ja ammattitutkinnon.

– Toivomme, että alalla edellytettäisiin perus- tai ammattitutkintoa eli 1–3 vuoden koulutusta, oppilaitoksen vs. rehtori Johanna Aholainen viestittää.