Lasipäivä houkuttelee Riihimäelle lauantaina jälleen tuhansia ihmisiä.
Suomen lasimuseolla järjestetään huomenna lauantaina perinteinen Lasipäivä. Paikalle odotetaan tuttuun tapaan runsaasti kävijöitä.
– Esineiden tunnistus, jonne voi tuoda omia esineitään tunnistettavaksi, on poikkeuksellisesti puolenpäivän jälkeen kello 12–14 . Toivomme, että tämä jakaisi kävijöitä laajemmalle aikajaksolle. Eivät kaikki tulisi samaan aikaan aamupäivästä, Jyrki Winter Suomen lasimuseon ystävät ry:stä sanoo Aamuposti-lehden haastatelussa.
Tänä vuonna lasipäivään saapuu yli 50 myyjää. Myös Suomen lasimuseon myymälä on avoinna. Sieltä voi ostaa vaikkapa lasiin liittyvää kirjallisuutta. Lasimuseossa ehtii vielä tutustua myös taiteilija Matias Karsikaksen näyttelyyn Lasimetsä.
Winterin mukaan on hienoa, että lasi kiinnostaa. Hän uskoo, että kiinnostuksen taustalla on suomalaisen lasin menestyminen Milanon triennaalissa sotien jälkeen.
– Suomalaiseen lasiteollisuuteen saatiin useita taitavia ja arvostettuja tekijöitä, kuten Timo Sarpaneva ja Tapio Wirkkala, jotka kiinnostivat ihmisiä ja kiinnostavat edelleen. Suomalaiset ovat ylpeitä lasistaan.
Suomalainen lasi näkyy myös sosiaalisessa mediassa, muun muassa Facebookissa, on sivustoja, joissa ihmiset keskustelevat lasista. Tämä on lisännyt kiinnostusta entisestään.
Kun sisustetaan kotia, halutaan sinne muutamia valikoituja esineitä.
Jyrki Winter
– Kun sisustetaan kotia, halutaan sinne muutamia valikoituja esineitä. Sen sijaan keräily, jossa kerätään koko tietyn muotoilijan tuotanto, on vähentynyt. Harvalla on sellaiseen tiloja.
Varsinkin värillinen lasi on ihmisten mieleen. Sen huomaa myyntipöytien menekkiä katsellessa.
– Riihimäen Lasi teki paljon värillistä lasia 1960- ja 1970-luvulla, ja sitä halutaan. Sillä, onko esineen suunnitellut Erkkitapio Siiroinen tai Helena Tynell, ei ole niin suurta merkitystä.

Uudemmallakin lasilla on omat ystävänsä.
– Suomessa on useita pieniä lasistudioita, joiden taiteilijat puhaltavat itse esineensä. Ne kiinnostavat osaa ihmisistä. Jonkin verran kerätään myös 1930–40-lukujen esineitä. Sen sijaan keräilijät, jotka keräisivät vanhempaa lasia, ovat harvassa, Winter kertoo.
Winter kiinnostui itse lasista hankittuaan sattumalta kaiverruksilla koristellun maljakon, jonka valmistajaa hän ei tiennyt.
– Vaimoni löysi toisen samanlaisen, ja meille selvisi, että maljakot ovat Göran Hongelin suunnittelemia. Kaksi esinettähän ovat jo kokoelman alku, hän naurahtaa.
Nyt kaksikymmentä vuotta myöhemmin Winter kertoo edelleen pitävänsä Hongelista.
– Hänen muotokielensä on niin kaunista. Kaiverretussa lasissa on jotain, joka miellyttää silmääni.
Lasipäivä Suomen lasimuseossa (Tehtaankatu 23, Riihimäki) 21.1. kello 10–15.
Tämä juttu on julkaistu aiemmin Aamupostissa.