Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jäätävät hintaerot: Tässä Viron kaupungissa asunnot maksavat vain 83 e/neliö

Virossa vuonna 2022 tehtyjen asuntokauppojen vertailu osoittaa, että asuntojen hintaero pääkaupunki Tallinnan ja syrjäseutujen välillä on kasvanut valtavaksi. Erot ovat jopa monisatakertaisia.

Kun Tallinnan keskustassa asuntojen keskimääräinen neliöhinta nousi viime vuonna lähes 3 500 euroon, niin samaan aikaan Itä-Viron Kiviõlissa asunnon sai ostaa keskimäärin 83 euron neliöhinnalla. Asiasta kertoi Viron yleisradio ja Suomessa siitä uutisoi ensin Tallinna24.

Viron maanmittauslaitoksen tilastojen mukaan Virossa tehtiin viime vuonna 61 000 kiinteistökauppaa, jotka olivat yhteisarvoltaan 5,8 miljardia euroa.

Kiinteistökauppoja oli lähes 11 000 vähemmän kuin vuonna 2021.

Asuntojen keskimääräinen neliöhinta oli 1 904 euroa, mikä tarkoittaa nopeaa nousua vuoteen 2021 verrattuna, jolloin keskimääräinen neliöhinta oli 1 568 euroa. Eniten asuntokauppoja tehtiin Harjumaalla, missä Tallinnakin sijaitsee. Siellä keskimääräinen neliöhinta viime vuonna oli 2 682 euroa.

Tallinnan kaupungin alueella asuntojen hinnat ovat paljon muuta Viroa korkeammat. Jos Tallinna jätetään tilastoista pois, asuntojen keskimääräinen neliöhinta tippuu Virossa viime vuoden osalta 1 287 euroon.

Myös Viron kallein asuntokauppa tehtiin viime vuonna Tallinnassa, jossa yksi keskusta-asunto myytiin 1,6 miljoonalla eurolla.

Tallinnassa asuntojen keskimääräinen neliöhinta oli 2 885 euroa, mutta keskusta-alueella ja Pohjois-Tallinnassa neliöhinta on noussut jopa lähelle 3 500 euroa. Tallinnan halvimmat asunnot ovat puolestaan Lasnamäellä ja Mustamäellä, jossa asuntojen neliöhinnat ovat alle 2 500 euroa.

Tallinnan jälkeen korkeimmat asuntojen keskimääräiset neliöhinnat ovat Raen (2 631 euroa), Viimsin ja Jõelähtmen kunnissa (noin 2 500 euroa), jotka kaikki sijaitsevat Harjumaalla. Halvoilla neliöhinnoilla Harjumaalla erottuu Loksan kaupunki, jossa keskimääräinen neliöhinta oli vain 596 euroa. Sieltä on Tallinnaan 60 kilometrin matka.

Myös Kuusalun, Lääne-Harjun, Anijan ja Kosen kunnissa asuntojen keskimääräinen neliöhinta jäi alle tuhannen euron.

Tarton maakunnan alueelle asuntojen keskimääräinen neliöhinta (2 035 euroa) ylitti Viron keskimääräisen neliöhinnan. Asuntokauppoja siellä tehtiin viime vuonna 3 557 kappaletta. Pärnun maakunnan alueella asuntojen keskimääräinen neliöhinta oli puolestaan 1 580 euroa.

Vastakohta Harjumaan ja Tarton maakuntien keskimääräisille neliöhinnoille on Valgamaan alueen hintataso. Siellä myytyjen asuntojen keskimääräinen neliöhinta oli viime vuonna 340 euroa. Tõrvan ja Valgan kunnissakin keskimääräinen neliöhinta oli vain 240 ja 281 euroa.

Jõgevamaalla keskimääräinen neliöhinta oli 381 euroa ja Ida-Virumaalla 349 euroa.

Koko Viron halvimmat asunnot löytyivät viime vuonna Kiviõlin kaupungista, jossa asuntojen keskimääräinen neliöhinta oli 83 euroa. Kaupungissa tehtiin vuoden aikana 141 asuntokauppaa. Kiviõli sijaitsee itäisesssä Virossa Narvan ja Rakveren välillä.