Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivähoidosta tulee ilmaista yhä useammalle espoolaiselle – katso tästä, koskeeko tulorajojen muutos sinua

Esimerkiksi yhden lapsen yksinhuoltajalla tuloraja on 4 136 euroa kuussa.

Yhä useampi lapsiperhe välttyy jatkossa varhaiskasvatusmaksuilta.

Lisäksi korkeimman 295 euron varhaiskasvatusmaksun maksajien määrä vähenee.

Asiakasmaksut alenevat, koska varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen tulorajoja nostetaan.

Hallitus linjasi syksyn budjettiriihessä varhaiskasvatuksen tulorajojen nostosta 33 prosentilla.

Espoossa muutosten on määrä astua voimaan maaliskuun alusta alkaen.

– Maksuttomasti varhaiskasvatuksessa on nyt noin neljäsosa asiakkaista. Arvioimme, että muutoksen jälkeen osuus kasvaa lähelle 35 prosenttia. Todellinen muutostieto saadaan, kun perheille on tehty uudet maksupäätökset, kertoo erityissuunnittelija Anne Peltonen Espoon kaupungilta.

Korkeinta maksua maksaa Espoossa nyt noin 25 prosenttia asiakkaista. Sen osuuden arvioidaan laskevan noin 19 prosenttiin, Peltonen kertoo.

Espoon kasvun ja oppimisen lautakunta käsitteli tulorajojen nostoa kokouksessaan 18. tammikuuta ja esittää, että kaupunginhallitus hyväksyisi esitetyt tulorajojen muutokset.

Yhden lapsen yksinhuoltajalta aletaan periä varhaiskasvatusmaksua vasta, kun hänen bruttotulonsa on 4 136 euroa kuussa. Ja korkeimman maksun tuloraja nousee näissä perheissä 6 627 euroon kuussa.

Neljän hengen taloudessa asiakasmaksuja aletaan jatkossa periä vasta, kun perheen tulot ovat 5 937 euroa kuussa. Heidän korkeimman maksun bruttotuloraja on jatkossa 8 428.

Neljän hengen talouksia koskeva vähimmäisbruttotuloraja ja korkeimman maksun bruttotuloraja nousevat uudistuksen myötä noin 1 400 eurolla kuussa.

– Varhaiskasvatusmaksujen alentamisen tavoitteena on parantaa lapsiperheiden ostovoimaa ja tukea pieni- ja keskituloisia lapsiperheitä elinkustannusten ja sähkön voimakkaan hinnannousun vuoksi, kertoo Espoon varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila sähköpostitse.

– En usko tällä muutoksella olevan kovin suurta vaikutusta kunnallisen varhaiskasvatuksen kysyntään. Hyvin pienituloiset ovat jo nyt maksuttomasti varhaiskasvatuksessa ja kunnallisen varhaiskasvatuksen osallistumisaste on jo nykyisellään korkealla.

Varhaiskasvatuksen asiakkaina olevien perheiden ei tarvitse tehdä mitään, mikäli heidän ajantasaiset tulonsa ovat kaupungin tiedossa.

– Mikäli perheellä on ollut suostumus korkeimpaan maksuun ilman tulojen selvittämistä ja perhe haluaa maksun jatkossa perustuvan tuloihin, heidän tulee tehdä tuloselvitys, Peltonen muistuttaa.

Palvelusetelin ja yksityisen hoidon tuen kuntalisien nostamista on tarkoitus käsitellä Espoossa myöhemmin keväällä.