Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirppikset tulevat nyt rytinällä kauppakeskuksiin, mutta ihan helppoa se ei ole – "Nämä ovat taloudellisesti isoja riskejä"

Moody Monday ja Fida sijoittuvat Isoon Omenaan, Kidia muuttaa Lippulaivasta Ainoaan.

Second hand -liikkeet hakevat kasvua kauppakeskuksista.

Isossa Omenassa on aloittanut kierrätettyjä vaatteita myyvä Moody Monday. Helmikuussa kauppakeskukseen avataan Fidan second hand -myymälä.

Moody Monday veti avajaispäivänä 16. tammikuuta runsaasti asiakkaita tutkimaan kierrätettyjen vaatteiden ja asusteiden tarjontaa.

– Harmitti, kun Vestis lopetti. Olen odottanut tänne tällaista liikettä, kertoo Päivi Silvennoinen.

– Haluan edistää kierrättämistä ja ekologisia vaihtoehtoja. Uskon kiertotalouteen ja teen oman osani. Löydän second hand -liikkeistä laadukkaita vaatteita töihin.

Moody Mondayn perustajasisarukset, Isa Heinonen ja Kiia Aarnio uskovat, että kierrätettyjen vaatteiden markkinat kasvavat uusien liikkeiden myötä. Heidän tavoitteenaan on kasvattaa ketjua neljän myymälän vuosivauhtia ja tähtäimessä ovat pääasiassa kauppakeskukset.

– Asiakkaat ovat toivoneet myymälää Espooseen, ja Iso Omena oli meille ykkösvaihtoehto. Olemme valmiita avaamaan toisenkin paikan Espooseen, jos sijainti on järkevä, Aarnio sanoo.

Moody Mondayn aiemmat kaksi liikettä avattiin Helsingin Vallilaan ja Kampin kauppakeskukseen korona-aikana. Tällä hetkellä toiminnassa näkyy ostovoiman heikentyminen.

– Nyt myydään rahan tarpeeseen eikä vain siksi, että haluttaisiin karsia omia vaatteita. Kaikilla ei ole ollut varaa maksaa rekkipaikkaa etukäteen, vaan se on pystytty maksamaan vasta myynnistä, Aarnio kertoo.

Nyt myydään rahan tarpeeseen.

Kiia Aarnio, Moody Monday

Yrittäjät uskovat, että kauppakeskukset tarjoavat kivijalkamyymälöitä paremmat mahdollisuudet kannattavan liiketoiminnan rakentamiseen. Yhtälö ei kuitenkaan ole helppo. Volyymit on saatava korkealle, jotta kauppakeskusten vuokrat ja henkilöstökulut pystytään maksamaan, Aarnio kertoo.

– Nämä ovat taloudellisesti isoja riskejä. Vuokrat ovat paljon korkeammat, kuin perinteisemmillä paikoilla ja kulut isot, sillä meillä on yhteensä 15 työntekijää.

– Yritämme tehdä tästä kannattavaa liiketoimintaa.

Myös Kidian yrittäjä Anu Mäkinen uskoo, että käytettyjen vaatteiden kaupan tulevaisuus löytyy kauppakeskuksista hyvien julkisten yhteyksien ja palveluiden keskeltä.

– Kauppakeskuksissakin on herätty siihen, että tämä sopii kauppakeskusmaailmaan, hän iloitsee.

Kidia muuttaa Lippulaivasta Tapiolan Ainoaan helmikuun alussa.

– Tapiolaan on nopea tulla vaikkapa Helsingin keskustasta ja Leppävaaran alueelta, Mäkinen perustelee muuttoa.

Kidiat löytyvät myös Herttoniemestä kauppakeskus Hertsistä ja Vantaan Myyrmannista.

Mäkinen näkee alalla valtavasti kasvunvaraa. Hänen suunnitelmissaan on avata uusia myymälöitä pääkaupunkiseudulle.

Mäkisen mukaan ala kasvaa, jos vaatteiden kierrättämisestä onnistutaan tekemään yhtä helppoa kuin pullojen kierrätyksestä.

– Lapset kasvavat, ja vaatteita tulee ja menee. Haluan tehdä kierrättämisestä niin helppoa, että vaatteita tuotaisiin myyntiin vaikkapa kuukausittain. Meillä on jo tällaisia kanta-asiakkaita.

Mäkinen uskoo, että alalla pärjäävät jatkossa parhaiten ne ketjuiksi laajentuneet toimijat, jotka opitaan tuntemaan luotettavina toimijoina. Hän muistuttaa, että käytettyäkin tulisi ostaa vain tarpeeseen.

– Olemme tottuneet näkemään second handin vastuullisena. Se ei ehkä ole kuitenkaan yksi yhteen. Ylikulutus on kuitenkin ympäristön kannalta huonoa ja second hand voi hyötyä ylikuluttamisesta.

Isossa Omenassa toimii myös liikkeitä, joista löytyy sekä uutta että käytettyä vaatetta. Uuden ohella käytettyä myydään ainakin Little Copenhagen -liikkeessä ja Polarn O. Pyretissä.

– Second handin suosio on kasvanut koko ajan. Ihmiset arvostavat kierrätystä ja nyt energiakriisin ja kovan inflaation aikana yhä useammat tulevat katsomaan löytyisikö vaatteita käytettynä, kertoo Little Copenhagen -liikkeen omistaja Kaisa Seppä.

Myymälä on toiminut isossa Omenassa kaksi ja puoli vuotta ja Töölössä kymmenen vuotta.

– Täällä emme voi myydä mitä tahansa, vaan myytävän pitää olla salonkikelpoista. Ja rekkien pitää pitää siistinä, Seppä sanoo.