Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

19 000 euron "tarjouksessa" oli 14 000 euroa ilmaa – huijarifirmoilla on uusi kiero tapa vedota onnettomuusriskiin, sanoo sähköyrittäjä

Sähköhuijarit piinaavat etenkin omakotitaloasujia.

Oven taakse saattaa tulla mitään ilmoittamatta henkilö, joka esittelee itsensä sähkötarkastajana. Jo tällöin hälytyskellojen tulisi soida, sillä sähkötarkastajat eivät koskaan tule asiakkaan luo, ellei siitä ole erikseen sovittu, sanoo nurmijärveläisen Sähköasennus Suorelan yrittäjä Iiro Suorela.

– Ongelma on valtakunnallinen, Suorela sanoo Nurmijärven Uutisten haastattelussa.

Huijarit ovat ovelia ja seuraavat aikaansa. Esimerkiksi kun Klaukkalassa syttyi viime vuoden lopulla tuhoisa omakotitalon tulipalo, jonka seurauksena yksi henkilö menehtyi, tapaus kirvoitti huijareita.

– He kiertelivät asunnoissa tarkistamassa, onko siellä akuuttia tulipalovaaraa tai erityisiä riskipaikkoja. Näissä tilanteissa täytyy muistaa, ettei kukaan vain tule, Suorela painottaa.

Ovelle tuleva henkilö saattaa Suorelan mukaan antaa tarjouksen tai toivoo pääsevänsä tarkastamaan asunnon sähköt.

– He saattavat pelotella tulipaloriskillä ja väittää, että sähköjohdot ovat vanhentuneet. Eräs asiakas on soittanut ja sanonut, että ovella kävi tällainen henkilö, joka varoittelee tulipaloriskistä. Tällaisesta vaarasta ei kuitenkaan ole kyse 98 prosentissa tapauksia, Suorela sanoo ja huomauttaa, ettei sähköjohdoilla ole parasta ennen päivää.

Kukaan ei vain tule.

Hänen mukaansa huijareiden kohderyhmä on selkeästi vanhemmat asunnot sekä ikäihmiset.

– Asiakkaan oman harkintakyvyn heikkenemistä käytetään hyväksi, hän sanoo.

Suorelan asiakkailtaan saaman palautteen mukaan ovelle tulijat ovat käyttäytyneet todella aggressiivisesti. He ovat sanoneet asiakkaan saavan muutaman prosentin alennuksen kokonaissummasta, jos hän päättää heti hyväksyä tarjouksen.

Suorelan mukaan vastaavaa toimintaa näkyy niin sähkö-, putki- kuin viemäripuolellakin aurinkopaneeleja unohtamatta.

– Asiakkaalle annetaan muutaman päivän harkinta-aika, jos hän allekirjoittaa paperin. Paperin saatuaan se kannattaa näyttää lähiomaiselle tai vaikka naapurille, jotta näkee, onko siinä mahdollisia sudenkuoppia. Aina voi myös kutsua paikalle toisen firman sähkötarkastajan ja kysyä, onko hinta hänen mukaansa kohdillaan.

Suorelan mukaan ovelle ilmestyvien sähkötarkastajien hinnat ovat usein monikertaiset totuuteen nähden.

– Työn jälkihän voi olla äärettömän hyvää, siitä en tiedä mitään. Eräs asiakas oli saanut tarjouksen, jonka hinta oli 19 000 euroa. Teimme saman työn ja hinta jäi reilusti alle 5 000.

Suorela sanoo myyjien soittelevan ahkerasti asiakkaan perään, jos tämä ei ole vielä vastannut tarjoukseen.

– Jälkisoittelu on todella aktiivista. Siinä kehotetaan tekemään päätös pikimmiten. Tässäkin pelottelun aiheena on korkea tulipaloriski, jota todellisuudessa ei ole.

Suorela kehottaakin nukkumaan aina yön yli ennen päätöksen tekemistä. Hänen mukaansa vanhoista taloista löytyy aina jotain korjattavaa, mutta kysymys on, kuinka akuutista asiasta on kyse.

– Ei kannata laittaa ensimmäiseen tarjoukseen nimeään alle, etenkään, jos ei ole itse tilannut ketään käymään.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Nurmijärven Uutisissa.