Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teetkö sinä nämä mokat kuntosalilla? – Vilunkipeli näkyy valvontakameroilla

Osa salitreenaajista luistaa jälkiensä korjaamisesta ja huomaavaisuudesta. Ikävämpi ilmiö ovat kuitenkin luvattomat kävijät, joita salikortin haltijat tuovat mukanaan.

Jokainen aamu Pakkala Gymillä alkaa siivouksella.

Saliyrittäjäkaksikosta aina toinen, Mika Kivelä tai Jesse Karjalainen, on paikalla ja siivoaa sekä korjaa edellisen illan jälkiä. Siinä kuluu pari tuntia. Onhan siivottavaakin kaikkiaan yli 600 neliömetriä.

– Painot pois tangoilta, hujan hajan olevat jumppamatot lattialta, järjestelyä, imurointi, vessojen siivous..., Kivelä luettelee.

Perussiivous kuuluu asiaan, mutta kuntoiluvälineiden järjestely on ylimääräistä hommaa, sillä käyttäjän pitäisi korjata ne itse paikoilleen.

Jokainen kuntoilija ei niin kuitenkaan tee, ja se on tuttua kaikilla saleilla enemmän tai vähemmän.

Pakkala Gymin Karjalainen arvioi, että vain pieni osa kuntoilijoista ”unohtaa” salietiketin.

Salietikettiin kuuluu, että käyttää hikipyyhettä tai ainakin pyyhkii omat hiet pois penkistä salin tarjoamilla puhdistusaineilla.

– Joskus ollaan myös hajamielisiä, hän ymmärtää.

Kivelä ja Karjalainen eivät ole halunneet laittaa kielto- ja käskylappuja seinille.

– Emme itsekään haluaisi käydä sellaisella salilla.

Tosin korona toi yhden huomautuksen vesipisteen luo.

– Joku joi vettä suoraan hanasta ja toinen asiakas kauhisteli, että ei herranjestas! Kivelä kertoo.

Huolimaton välineiden ja painojen käyttö ei ole ainoa asia, joka harmittaa muita kuntoilijoita tai teettää töitä henkilökunnalla. Joitakin ärsyttää toisen puntinnostajan kovaääninen puhina tai painojen pamautus telineeseen.

Kivelä sanoo, että jos jaksaa nostaa raskaita painoja, ne jaksaa yleensä myös laskea hallitusti alas.

Salietikettiin kuuluu, että käyttää hikipyyhettä tai ainakin pyyhkii omat hiet pois penkistä salin tarjoamilla puhdistusaineilla. Kaikilta ei tämäkään onnistu.

Henkilökunnan siivoustarvetta lisää lisäravinteiden sekoittelu, jos jauhoja ja nesteitä roiskuu lattialle. Vessoja salilla käytetään niin kuin yleisiä tiloja muuallakin, kuten kauppakeskuksissa tai työpaikoilla. Esimerkiksi käsipyyhkeet eivät aina osu roskikseen.

Kun uudelle kuntosaliasiakkaalle laaditaan treeniohjelma, Kivelä ja Karjalainen eivät luettele tälle salietikettiä. Heidän mielestään ei oikein sovi heti ruveta komentamaan, että korjaa painot pois ja niin edelleen. Yrittäjäkaverukset luottavat myös asiakkaiden maalaisjärkeen. Ja kun niiden hulivilien osuus on kuitenkin niin pieni.

Yhden asian runsaat neljä vuotta toimineen Pakkala Gymin omistajat haluaisivat ehdottomasti kitkeä saliltaan: Luvattomat kävijät, joita salikortin haltijat tuovat mukanaan. Ei ole reilua, että vain yksi maksaa ja pari kolme muuta tulee siivellä treenaamaan. Sellaista on välillä ja se näkyy valvontakameroissa.