Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt tarkkana! Väärä ratkaisu sähkösopimuksen kanssa voi tuoda jopa nelinumeroisen lisälaskun

Sähkön myyjä saa periä asiakkaalta loput sopimuskauden kulut, jos asiakas päättää sopimuksen kesken kauden ilman painavaa syytä.

Sähkön hinta on pudonnut syksyn lukemista ja ennusteiden mukaan lasku jatkuu. Viitteitä tulevista hinnoista ennakoivat sähköfutuurit, joiden mukaan keväällä sähkö saattaa Suomen hinta-alueella maksaa alle kymmenen senttiä kilowattitunnilta.

Hinta on selkeästi alhaisempi kuin menneinä kuukausina solmituissa pitkissä määräaikaisissa ja silloin edullisemmissa sopimuksissa. Miten asiakas pääsee sellaisesta irti vai pääseekö mitenkään?

– Jos kuluttaja haluaa ilman erityistä syytä irtisanoa sopimuksen kesken sopimuskauden, yritys voi kohtuuden rajoissa määritellä, millaisilla ehdoilla se hyväksyy irtisanomisen, Keravan Energian myyntijohtaja Johanna Haverinen siteeraa Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) linjausta.

KKV:n mukaan yrityksellä voi olla oikeus kohtuulliseen korvaukseen sopimuksen ennenaikaisen päättämisen vuoksi. Korvauksen suuruus saa myös vastata niitä kustannuksia, joita peruminen myyjälle todellisuudessa aiheuttaa.

– Jos asiakas siis lopettaa määräaikaisen sopimuksen ilman tosiasiallista hyväksyttävää syytä, on myyjällä oikeus periä lopun sopimuskauden kulut, Haverinen sanoo Keski-Uusimaa-lehdelle.

Pian tuulivoimaa on yli oman tarpeen.

Käytännössä kulut ovat yhtä kuin yrityksen sähkönhankinnan kustannukset, jotka voivat kohota tuhansiin euroihin.

– Kun asiakas tekee esimerkiksi kahden vuoden sopimuksen, me ostamme johdannaismarkkinoilta hänen kahden vuoden sähkönkäyttöään vastaavan määrän sähköä. Sillä taataan, että hinta pysyy samana koko sopimuskauden.

Vuosi sitten keväällä sähköä myytiin johdannaismarkkinoilla noin kuudella sentillä kilowattitunti, mutta syyskuussa hinnat olivat nousseet jo noin 18 senttiin. Jos asiakas silloin teki kahden vuoden määräaikaisen sopimuksen, hän sitoutui tuohon noin 18 senttiin seuraavaksi kaksivuotisjaksoksi.

– Määräaikainen sopimus on nimensä mukaisesti määräaikainen ja sitoo yhtä lailla sähkön myyjää kuin ostajaakin, Haverinen sanoo K-U:lle.

Haverinen kertoo kuulleensa, että asiakkaat ovat käyttäneet erilaisia kikkailukonsteja sopimuksesta eroon päästäkseen. Ne ovat kuitenkin sopimuksen vastaisia ja selkeä sopimusrikkomus samalla tavalla kuin jos myyjä päättäisi sopimuksen yksipuolisesti.

– On luonnollista, että hintojen laskiessa tulee varmasti toive päästä eroon siinä hetkessä kalliimmalta tuntuvasta sopimuksesta, mutta valitettavasti määräaikaisena tehdystä sopimuksesta ei kesken kauden voi irtautua.

Sähkön hintaan vaikuttaa moni asia: johdannaismarkkinat, maakaasun hinta, ydinvoiman saatavuus ja sää. Kiinnostavimpiin kuuluu sää – eikä pelkästään lämpötilan, vaan ennen kaikkea tuulen takia. Kun puhaltaa paljon, tuulivoima kattaa ison osan sähkön tarpeesta ja hinta laskee.

Tuulivoimaa rakennetaan Suomeen sellaista vauhtia, että lähivuosina meillä tuotetaan tuulisähköä selvästi yli oman tarpeen. Omavaraisuus ollaan saavuttamassa jo tänä tai ensi vuonna.

Viime vuoden lopussa Suomessa oli kaikkiaan 1 393 tuulivoimalaa, joista vuoden aikana rakennettiin ennätykselliset 437. Sähköä voimalat tuottivat yhteensä 11,5 terawattituntia (TWh). Määrä on valtava, sillä yksi terawattitunti on yhtä kuin miljardi kilowattituntia (kWh); energiayksikkö, joka on tuttu itse kullekin omasta sähkölaskusta.

Kasvu jatkuu, sillä Suomen Tuulivoimayhdistyksen arvion mukaan vuonna 2030 potentiaalia on vähintään 30 terawattituntiin, joskin sillä edellytyksellä, ettei tuulivoimarakentamiselle tule esteitä.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Keski-Uusimaassa.