Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jimi, 13 kk, aloitti laskettelun tutti suussa – "Harvoin tulee näin nuoria asiakkaita"

Rännänsekaista lunta vihmoo päin kasvoja kovan tuulen saattelemana. Päivällä mustana ollut maa on saanut jälleen lumipeitteen. On arkinen ilta, ja Talma Skin parkkipaikalla on paljon autoja.

Sataa tai paistaa, laskettelijalle joka sää näyttää olevan laskusää.

Tällä kertaa Talmassa on kuitenkin tavallisesta poikkeava harrastaja. 13 kuukauden ikäinen Jimi Marko Li seisoo tutti suussa odottamassa sopivia monoja.

Lopulta Talma Skin toimitusjohtaja Aleksi Vesimäki löytää sopivat.

Jimin äiti Jenni Li kertoo osaavansa lautailla, mutta ei laskettele suksilla. Sen vuoksi hän onkin tullut hankkimaan lapselleen opastusta hiihtokoulun opettajilta, jotta kaikki lähtisi sujumaan oikealla tavalla.

Jimi voikin pian viilettää hurjaa vauhtia, sillä hänen isänsä on lentäjä, ja vauhtia on pojallakin riittänyt

– Jimi oppi kävelemään jo kahdeksan kuukauden ikäisenä, kertoo Jenni Li.

Aleksi Vesimäki kertoo, että harvoin asiakkaaksi tulee näin nuoria oppilaita. Yleensä nuorimmat ovat nelivuotiaita, joskus kolmen ikäisiä.

Kun lumet alkoivat tammikuussa sulaa ja taivaalta satoi silkkaa vettä, moni mietti, viekö vesi lumet laskettelukeskuksistakin.

– Eihän se tietenkään ihanteellista ole, että vettä tulee kuin aisaa, mutta kaikki rinteet ovat edelleen auki, eivätkä ole menossakaan kiinni ennen kevättä, vakuuttaa Aleksi Vesimäki.

– Pahin rinteiden kunnon kannalta on vesisade ja lämmin, kova tuuli. Se lähtee sulattamaan rinteitä, mutta tykkilumi on niin tiivistä ja erilaista kuin taivaalta satava höttölumi, joten tykkilumi kestää paremmin.

Kävijämäärät ovat olleet hyvällä tasolla.

– Pari viime vuotta oli haipakkaa menoa, kun moni muu harrastus oli koronan takia katkolla. Tuli paljon uusia harrastajia ja sellaisia, jotka aloittivat uudestaan lajin. Tänä vuonna on pikkaisen menty takaisinpäin edelliskaudesta, mutta ihan hyvin on riittänyt porukkaa.

Sähkön kohonneet hinnat ovat kirpaisseet hiihtokeskuksia, kävi Länsiväylän soittokierrroksella joulukuussa. Lumetus onnistui kuitenkin hyvin.

Tilanne on sama myös Talmassa.

– Sopimukset menivät vanhaksi huonoon aikaan, mutta lumetus on meidän isoin piikkimme ja se saatiin tehtyä onneksi tehokkaasti ja lyhyessä ajassa. Hissien pyörittäminen ei vie kovin paljon sähköä.

Vesimäki kertoo, että Talman hiihtokeskus on siirtynyt hiilineutraaliksi. Tähän sisältyy muun muassa vihreän sähkön ostaminen, jätteiden lajittelu ja rinnevalojen muuttaminen led-valoiksi.

Talma on pääsääntöisesti auki vain iltaisin ja viikonloppuisin, hiihtolomaviikkoa lukuun ottamatta. Aikaisemmin rinteille pääsi helmikuussa myös päivisin, mutta koulut ovat selkeästi vähentäneet käyntejään.

– Se on harmi, koska silloin moni lapsi pääsi kokeilemaan laskettelua ja löysi kenties siitä uuden harrastuksen.

Lue myös: Päivälipun hinta pysyy laskettelukeskuksissa maltillisena kriisiajasta huolimatta – "Jos nostaisimme hinnat kattoon, täällä voisi laittaa lapun luukulle"