Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

2019 valmistunut Suomen korkein asuintorni ei ole vieläkään läpäissyt tarkastusta – asukkaat pidättivät 8 miljoonaa euroa

Suomen korkeimman asuintornitalon, Kalasataman Majakan, asukkailla sekä talon rakentaneella rakennusyhtiö SRV:llä on isoja erimielisyyksiä rakennuksessa havaittujen puutteiden korjaamisesta.

Länsiväylän sisarlehti Helsingin Uutiset kertoo, että vuonna 2019 valmistuneen Majakan julkisivuja ei vieläkään ole hyväksytty Helsingin kaupungin rakennusvalvonnassa.

– Kyllä pitää paikkansa, keskeneräistä ei voida hyväksyä. Siellä on asioita, jotka tulivat ilmi jo rakennuksen toteutuksen aikana, mitkä pitää korjata, ja joiden korjaus on kesken, kertoo Helsingin kaupungin rakennustarkastusinsinööri Aimo Nousiainen HU:lle.

Rakennus on hyväksytty muilta osin. Asukkaat muuttivat taloon marraskuussa 2019.

Nousiaisen mukaan 134 metriä korkean talon julkisivuissa ilmeni lämpölaajenemisongelmia, joka aiheutti julkisivulasien rikkoutumisia.

– Tästä tehtiin laaja selvitys ja ulkopuolisen tutkimuslaitoksen testaustutkimus. Näiden pohjalta määriteltiin, mitä kaikkea pitää korjata, ettei jatkossa rikkoutumisia pääse syntymään.

Nousiainen muistuttaa, että näin korkean rakennuksen korjaaminen on haastavaa.

– Selvää on, että kun kymmenien metrien korkeudessa työskennellään, niin korjaaminen ei ole yksinkertaista. Säänhaltija sen pitkälle määrää, koska voi korjauksia edes tehdä. Sinne joutuu menemään kelkalla irrottamaan suuria lasisia julkisivuelementtejä ja viemään uutta tilalle.

Nousiainen toteaa, että rakennusvalvonta ei ota kantaa siihen, kauanko jonkin kohteen loppuunsaattamisessa saa kestää.

Majakan asukas kertoo HU:lle asuneensa talossa vuodesta 2019. Hänen mukaansa osakkeenomistajilla ja talon rakentaneella SRV:llä on hyvin eriävät näkemykset tilanteesta.

Taloyhtiö päätti viime vuoden yhtiökokouksessa pidättää rakentamisaikaisen vakuuden, yli 8 miljoonaa euroa, siihen saakka, kunnes julkisivu on korjattu asianmukaiseksi. SRV:n mukaan pidätetyn vakuuden arvo on täysin ylimitoitettu suhteessa jäljellä olevien korjaustöiden arvoon.

– Majakalla ei ole oikeutta pidättää vakuutta varmuuden vuoksi, vaan asiassa tulee noudattaa asuntokauppalakia, SRV vastaa omassa kirjelmässään taloyhtiölle.

Helsingin Uutisille SRV:ltä kommentoidaan, että asia yritetään ratkaista yhteisymmärryksessä taloyhtiön kanssa.

– Asia pyritään ratkaisemaan sovintoneuvotteluissa. Neuvottelut ovat käynnissä ja ne ovat luottamuksellisia, kertoo SRV:n tornirakentamisen yksikönjohtaja Kai Remmler.

Hänen mukaansa yksittäisissä julkisivuelementtien laseissa on ollut laatuvirheitä, jotka ovat aiheuttaneet säröytymistä.

– Tämä ei kuitenkaan aiheuta turvallisuusvaaraa, eikä vaikuta elementtien teknisiin ominaisuuksiin. Luonnollisesti kuitenkin korjaamme nämä virheet. Korjattavat lasit ovat julkisivuelementtien umpinaisen osan sisällä, eivät ulkopinnassa.

Taloyhtiö on toivonut ratkaisua kiistaan myös Kuluttajariitalautakunnalta. Lautakunta kuitenkin ilmoitti viime keväänä, ettei se ota tapausta käsiteltäväkseen, koska se on poikkeuksellisen laaja ja monimutkainen, ja veisi kohtuuttomasti työaikaa.

Asukas kertoo, että esimerkiksi julkisivuelementit paukahtelevat, eivätkä muutenkaan eristä melua hyvin.

– Paukahduksia voi esiintyä esimerkiksi kesällä aamuviideltä kun aurinko nousee. Ääni kuuluu selkeästi sisälle.

Remmlerin mukaan ääntä voi aiheuttaa se, että alumiinijärjestelmäseinät elävät enemmän lämpötilavaihteluista ja korkean rakennuksen rakenteet myötäilevät enemmän tuulta.

Äänieristyksessä ei Remmlerin mukaan ole havaittu poikkeamia.

Lue koko juttu Helsingin Uutisista.