Työntekijöitä kohdennetaan erityisesti Pohjois-Espooseen. Myös mopotoiminnalle etsitään tiloja Pohjois-Espoosta.
Espoon pienimmät nuorisotilat pystytään pitämään jatkossa aiempaa paremmin auki iltaisin ja viikonloppuisin eli silloin kun nuoret liikkuvat ja hengailupaikkoja kaipaavat.
Espoo on saanut 12 uutta nuorisotyöntekijän vakanssia. Tämä kasvattaa nuorisotyöntekijöiden määrää noin 20 prosentilla, sillä Espoossa on tällä hetkellä 62 nuorisotyöntekijää.
Uutta verta ohjataan esimerkiksi Pohjois-Espoossa sijaitseville nuorisotiloille, muille pienille nuorisotiloille sekä Matinkylän nuorisotilaan, kertoo alueellisten nuorisopalvelujen päällikkö Nina Taipale Espoon kaupungilta.
– Kaupunki kasvaa väestöltään ja myös Pohjois-Espoo kasvaa. Hienoa, että pystymme kaupunkina reagoimaan tähän, iloitsee Taipale.
Pohjois-Espoossa sijaitsevia Kalajärven ja Juvanpuiston nuorisotiloja on jouduttu pitämään vuorotellen auki, koska henkilökuntaa ei ole riittänyt molempiin.
Monia pieniä nuorisotiloja on pyöritetty kahdella työntekijällä, mikä on niin ikään rajoittanut aukioloaikoja.
Nuoret ovat toivoneen esimerkiksi erilaisia tapahtumia.
Nina Taipale, nuorisopalvelujen päällikkö, Espoo
– Emme voi pitää nuorisotilaa auki yhdellä ihmisellä. Eivätkä samat kaksi ihmistä voi olla töissä perjantai- ja lauantai-iltaisin joka viikko. Kolmella ihmisellä voimme pyörittää tätä paremmin, Taipale kertoo.
Lisäksi Pohjois-Espoosta etsitään toimitiloja mopotoiminnalle. Tällä hetkellä mopotoimintaa on tarjolla Gräsan taitojen talossa. Mopopajassa nuoret voivat korjata tai tuunata omia menopelejään.
Lisäpanostuksella pyritään lisäämään myös nuorisotiloissa järjestettävää kohdennettua pienryhmätoimintaa. Taipale kertoo, että näitä 3–8 nuoren ryhmiä on perustettu esimerkiksi lähikoulujen opettajien aloitteesta.
Nuorisotilojen toimintaa pyritään kehittämään nuorten toiveiden ja ideoiden pohjalta. Esimerkiksi Karakallion ja Matinkylän nuorisotiloissa on panostettu pelikoneisiin. Nuoria osallistetaan toiminnan ja hankintojen suunnitteluun esimerkiksi osallistavan budjetoinnin, niin sanotun Manimiitin avulla.
– Nuoret ovat toivoneet esimerkiksi erilaisia tapahtumia. Kauklahdessa järjestettiin nuorten toiveesta bänditapahtuma. On hyvä, että nuoret pääsevät vaikuttamaan mihin rahaa käytetään ja mitä nuorisotiloihin hankitaan.
Espoossa toimii parisenkymmentä nuorisotilaa.
Fyysisten nuorisotilojen lisäksi espoolaisnuoria palvelee korona-aikana kunnolla käyntiin polkaistu digitaalinen nuorisotila Discord. Discordin verkkoympäristössä on paikalla nuorisonohjaaja, ja siellä voi jutella, jakaa valokuvia, kuunnella musiikkia, osallistua visoihin tai pelailla nuorisonohjaajien ja muiden nuorten kanssa.
Liikkuvalla nuorisotyöllä pyritään puolestaan tavoittamaan niitä nuoria, jotka eivät nuorisotiloja käytä. Liikkuvaa nuorisotyötä tehdään matkailuauto Kertulla ja Keijo-pakulla nuorten suosimissa paikoissa. Nuorten on myös mahdollista tilata Kerttu tai Keijo paikalle.
Viime vuonna Espoon nuorisotiloissa käytiin yhteensä noin 120 000 kertaa. Eniten kävijöitä oli isoissa Matinkylän, Suvelan ja Soukan nuorisotiloissa sekä Sellon Pointissa.
Nuorisotilojen toiminta painottuu 12–17 -vuotiaisiin nuoriin. Toimintaa on jonkin verran myös 10–12 -vuotiaille.
Ensimmäiset uudet nuorisotyöntekijät voisivat aloittaa maaliskuussa, Taipale arvioi.