Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kumman tehtävän valitsisit? – Hyvinvointialueelle rekrytoidaan samalla nimikkeellä ihmisiä lähes 500 euron palkkaerolla

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue tarjoaa puheterapeutin työtä kahdella eri palkalla.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue hakee parhaillaan palvelukseensa puheterapeutteja lähes 500 euron kuukausipalkan erolla.

Espoossa avoinna oleviin kahteen paikkaan etsitään puheterapeutteja 3 335 euron kuukausipalkalla, kun Kirkkonummelle haettavalle puheterapeutille on tarjolla 3 814 euroa kuussa.

Sosiaali- terveys- ja pelastustoimen palvelut siirtyivät kunnilta hyvinvointialueille vuodenvaihteessa. Hyvinvointialueiden pitää lain mukaan tasata eri kunnista tulevien työntekijöiden palkat. Palkkaharmonisaatio tulee tehdä nostamalla alimpia palkkoja.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen henkilöstöjohtaja Kimmo Sarekosken mukaan palkkojen harmonisointi tehdään 2023–2025.

– Esihenkilöt laittavat korvaavissa rekrytoinneissa tehtävät tällä hetkellä hakuun hyvinvointialueelle sotepalvelunsa siirtäneiden kuntien aiemmin määrittelemillä tehtäväkohtaisilla palkoilla sekä aiempien toimenkuvien perusteella, Sarekoski kertoo sähköpostitse.

Palkkaharmonisaatio tehdään vuosien 2023–2025 aikana.

Kimmo Sarekoski

– Siksi samalla nimikkeellä, kuten tässä tapauksessa puheterapeuttien rekrytoinnissa voi olla eroavaisuuksia tehtäväkohtaisessa palkassa.

Eikö tilanne ole eriarvoistava?

– Hyvinvointialueuudistusta tehtäessä on ollut tiedossa, että kunnissa ja kuntayhtymissä on ollut käytössä erilaisia palkkausperiaatteita ja erilaisia toimenkuvia. Olemme keskustelleet myös näistä alueen lähtökohdista henkilöstöjärjestöjen ja henkilöstön kanssa, Sarekoski vastaa.

Sarekosken mukaan hyvinvointialueella samalla nimikkeellä työskentelevien toimenkuvat ja vastuut voivat myös olla erilaiset.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen palkkalistoilla on yli 9 000 henkilöä. Erilaisia toimenkuvia on yli 500, Sarekoski muistuttaa.

Kirkkonummen puheterapeutin rekryilmoituksessa kerrotaan, että työnkuvaan kuuluu suomenkielisten ja monikielisten lasten arviointi, kuntoutuksen suunnittelu ja toteutus. Tehtäviin voi sisältyä myös aikuisneurologista työtä.

Espoon lasten ja nuorten kuntoutuspalveluihin haettavien puheterapeuttien rekryilmoituksessa kerrotaan, että puheterapeutit toteuttavat arvioita sekä yksilöllistä ja ryhmämuotoista kuntoutusta.

Onko tämän vuoden budjetissa varattu rahaa palkkojen harmonisaatioon?

– Arviomme on, että palkkaharmonisaatio maksaa 5–8 prosenttia vuoden 2022 palkkasummasta eli kuntien ilmoittamista palkoista. Palkkakustannukset olivat euromääräisesti noin 500 miljoonaa euroa (2022). Harmonisoinnin kustannukset jakaantuvat vuosille 2023–2025 siten, että kokonaissummasta realisoituisi noin 5 miljoonaa vuonna 2023. KT on arvioinut vuonna 2022, että palkkojen harmonisointi nostaisi työvoimakustannuksia 5,8 prosenttia, Sarekoski vastaa.

Koska esimerkiksi puheterapeuttien palkkaerosta päästään?

– Hyvinvointialueen kaikkien tehtävien toimenkuvat, vastuut, nimikkeet ja palkkaus käydään läpi ja työyhteisössä tehdään suunnitelma palkkaharmonisaatiosta yhdessä luottamusmiesten kanssa. Tämän työn arvioimme tehtävän vuosien 2023–2025 aikana.