Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suuret ja kalliit ratahankkeet arveluttavat – Espoo-Salo -oikoradan suunnittelu on kohta valmis, mutta riittääkö matkustajia

Etelä-Suomen kolmessa suuressa ratahankkeessa nostettiin tiistaina kysymysmerkkejä kahdelta eri taholta.

Ministeriöiden julkaisemassa selvityksessä muistutetaan, että miljardeja euroja maksavat radat tarvitsevat erittäin paljon veronmaksajien rahoja ja niiden kannattavuus voi olla kyseenalainen.

Myös HSL:n hallitus vaatii lausunnossaan selvittämään useita asioita, ennen kuin Espoo-Salo -oikoradasta ja nykyistä nopeammasta junayhteydestä Helsingin ja Turun välillä tehdään päätöksiä.

Lue myös:

Tunnin juna ja muut nopeat junayhteydet maksaisivat veronmaksajille miljardeja – "Olisiko rahalle parempaa käyttöä"

Kolmesta ratahankkeesta selvästi pisimmälle on suunniteltu niin sanottua Tunnin juna Helsingistä Turkuun. Hyvin yksityiskohtaiset suunnitelmat valmistuvat jo tänä vuonna ja suunniteluun on käytetty ja varattu useita kymmeniä miljoonia euroja.

Tampereen nopeasta junayhteydestä ja itäradasta Porvooseen ei ole vielä ratkaistu edes ratalinjauksia.

HSL nostaa esille epäilyksiä siitä, onko uuden oikoradan varrella tulevaisuudessa riittävästi matkustajia. Hankkeessa on laskettu pitkälti sen varaan, että uusi lähiliikenne mahdollistaa runsaasti uutta asutusta Espoon Histassa, Kirkkonummen Veikkolassa, Nummelassa ja Lohjalla.

Matkustajamäärien ennusteet pitäisi HSL:n mielestä päivittää uudelleen huomioiden muun muassa koronan myötä yleistyneen etätyöskentelyn vaikutus työmatkoihin.

HSL muistuttaa, että lähijunaliikenteen alkaminen oikoradalla voi käynnistyä vasta, kun radan varrella on riittävä matkustajapotentiaali, HSL:llä on riittävästi kalustoa ja rantaradan uusi junavarikko on valmistunut.

Lisäksi HSL nostaa esille nykyisen rantaradan matkustajaliikenteen. Oikorata siirtäisi kaukojunaliikenteen pois rantaradalta ja ainakin Karjaan-Raaseporin junayhteydet pitäisi miettiä uudestaan.

HSL ei lausunnossaan sinänsä torju oikoratahanketta ja ottaa kantaa myös joihinkin yksityiskohtiin suunnittelussa.

Esimerkiksi Veikkolassa ja Histassa pitäisi HSL:n lausunnon mukaan varautua nyt suunniteltua 200 paikkaa suurempiin liityntäpysäköintialueisiin. Asemapaikoilla tulisi HSL:n mielestä tehdä ainakin tilavaraukset 350 metrin laituripituuksille. Siten taataan operointimahdollisuudet VR:n uusille lähiliikenteen 106 metrin pituisille junayksiköille, jolloin niitä voidaan ajaa radalla kolmea yksikköä yhteen kytkettynä.

Myös oikoradan tuomia ilmastohyötyjä HSL pitää arvioitua pienempinä, kun radan rakentamisen aikaiset päästöt otetaan huomioon ja ratalinjan alle jäävä alueen metsien hiilivarasto katoaa.

Valtiovarainministeriön sekä liikenne- ja viestintäministeriön tiistaina julkistamassa selvityksessä ei oteta kantaa siihen, kannattaako uusia ratoja rakentaa, vaan ministeriöt muistuttavat, että se on viime kädessä poliittinen päätös.