Proprentium-yrityksen puhelin on soinut tiuhaan sen jälkeen kun toimitusjohtaja Ari Nurkkala maanantaina kertoi yrityksen keräävän nimilistaa kohtuuttomista sähkölaskuista kärsivistä.
– Koko ajan on tullut mukaan lisää ihmisiä. Puhutaan sadoista, kertoo Nurkkala.
Maanantaisessa tiedotteessa kerrottiin, että mukana oli jo 384 ihmistä.
Nurkkalan mukaan tarkoituksena on nimien keräämisen lisäksi selvittää juridiset perusteet ja tulkintakysymykset ryhmäkanteen nostamiseksi. Valmis materiaali on sitten tarkoitus toimittaa kuluttaja-asiamiehelle. Kuluttaja-asiamies on Suomessa ainoa taho, joka voi nostaa ryhmäkanteen.
Proprentium tarjoaa laki-, konsultointi ja työelämäpalveluita.
Kilpailu- ja kuluttajavirastossa (KKV) yksityisestä ryhmäkannevalmistelusta kuultiin, kun aiheesta alkoi ilmestyä lehtijuttuja.
– On vaikea nähdä, mitä hyötyä kuluttajalle on tällaiseen osallistumisesta, kommentoi johtava asiantuntija Jukka Kaakkola.
Hän korostaa, että kuluttaja-asiamies tekee päätöksensä itsenäisesti eikä päätökseen voi vaikuttaa yksityisillä nimilistoilla.
– Meille tulee ryhmäkannepyyntöjä jatkuvasti ja kaikkia asioita harkitaan.
Yksityiseen valmisteluun osallistumisesta peritään 45 euron maksu. Sillä katetaan Nurkkalan mukaan hallinnolliset kulut, tietojen keräämiseen, yhdistämiseen ja muokkaamiseen tarvittavaan työ ja juridisen lausunnon laatiminen kuluttaja-asiamiehen käytettäväksi.
Laki on joko turha tai sisällöltään epäonnistunut.
Ari Nurkkala, Proprentium
– Todellisuudessa kukaan ei voi taata kanteen syntymistä ja tässä vaiheessa asia voidaan ainoastaan valmistella parhaalla mahdollisella tavalla. Siksi maksu ei ole palautettavissa. Tämä aloite ei ole meille yhtiönä taloudellisesti motivoiva, me teemme tämän siksi, että suomalaisia johdetaan mielestäni harhaan tässä asiassa, Nurkkala sanoo.
Kuluttaja-asiamies ei peri maksua valmistelutyöstään eikä mahdollisen kanteen ajamisesta.
Proprentiumin tiedotteessa kerrotaan, että yksityisten kuluttajien, yritysten ja maatilojen on helppo osallistua ryhmäkanteeseen. Kaakkola toteaa tässä olevan virheellistä tietoa, sillä ryhmäkanteeseen voi osallistua vain yksityinen kuluttaja.
Kaakkola huomauttaa, että Suomessa on 60–70 sähkönmyyjäyritystä.
– Mikä sitten on se ryhmä, josta ryhmäkanne muodostuu?
Ari Nurkkalan mukaan tämä hahmottuu nyt alkaneessa valmistelutyössä.
– Jokaista sähköyhtiötä vastaan tulee tietysti oma kanteensa. Tämä riippuu täysin valmistelutyön laajuudesta.
Kaakkolan mukaan on epäselvää, mistä rikkomuksesta yksityisessä ryhmäkannevalmistelussa on kyse. Pelkkä sähkölaskun suuruus ei ole merkki siitä, että lakia on rikottu.
Ari Nurkkalan mukaan hankkeessa selvitetään, ovatko sähkön hinnat olleet lain edellyttämällä kohtuullisella tasolla.
– Sähkön tuotannon ja sähkön kuluttajahinnan välillä ei ole ollut korrelaatiota.
Nurkkala kertoo tiedotteessa itsekin saaneensa useamman yli tuhannen euron sähkölaskun.
– Monella muulla sähkölaskut ovat olleet samaa luokkaa, mutta mukana on myös satasien sähkölaskuja.
Tästä näkökulmasta KKV:ssa ei ole tällä hetkellä menossa selvitystä, Jukka Kaakkola kertoo. Sen sijaan KKV selvittää sitä, ovatko joidenkin sähköyhtiöiden viime syksynä tekemät korotukset perusteeltaan ja muutenkin lainmukaisia. Sähkön hinta nousi jopa 100–200 prosenttia.
Ryhmäkannetta ei kuitenkaan ole vireillä ja mahdollisia jatkotoimenpiteitä on Kaakkolan mukaan muutenkin ennenaikaista arvioida. Jos KKV vie asian markkinaoikeuteen, sieltä ei tule takautuvaa päätöstä, joka vaikuttaisi hintojen noususta jo kärsineiden tilanteeseen. Ryhmäkanteen avulla takautuva päätös sen sijaan olisi mahdollista saada.
Ari Nurkkalan mukaan tavoitteena on kerätä kanteen taakse niin suuri joukko ihmisiä, että kuluttaja-asiamies ei kerta kaikkiaan voi jättää asiaa huomioimatta.
– Ryhmäkannelaki on ollut voimassa 15 vuotta eikä yhtään kannetta ole nostettu. Se kertoo siitä, että laki on joko turha tai sisällöltään epäonnistunut. Tässä yhteydessä määritetään myös laintulkinnallisia kysymyksiä, Nurkkala näkee.
Jukka Kaakkolan mukaan kuluttaja-asiamies on kuitenkin käyttänyt ryhmäkannetta yhtenä työkaluna, kun yritysten kanssa on väännetty. Toistaiseksi kanteita ei ole tarvinnut nostaa, sillä pelkkä sellaisen uhka on riittänyt asian korjaamiseen.
Jos yksityinen valmistelutyö lopulta päätyy kuluttaja-asiamiehen pöydälle, onko työllä merkitystä?
– Varmasti sitten, jos siinä on ainesta, mutta kuluttaja-asiamies arvioi ryhmäkanteen edellytyksiä kuitenkin aina itsenäisesti Kaakkola arvioi.