Espoonlahden teatteri tuo lavalle poliittista satiiria. Näytelmä on tekijänsä debyytti Espoonlahdessa.
Poliittisyhteiskunnallista satiiria tehdään Suomessa vähän, mutta nyt sitä on mahdollisuus nähdä Espoonlahden teatterin esittämänä.
Käsikirjoittaja-ohjaaja Ari Wahlstenille Top Secret -näytelmä on ensimmäinen projekti espoolaisteatterin kanssa. 40 vuotta täyttävä harrastajateatteri valitsi Wahlstenin parinkymmenen hakijan joukosta.
Ari Wahlsten marssittaa lavalle riemastuttavia henkilöhahmoja ja tuttuja suurmiehiä vuosikymmenten takaa.

Lavalla nähdään yhdeksän näyttelijää, mutta parhaimmillaan yksi näyttelijä taipuu kuudeksi eri hahmoksi.
– Ohjaajan tärkein tehtävä on tehdä itsensä tarpeettomaksi, Wahlsten naurahtaa, kun ryhmä valmistautuu harjoituksissa läpimenoon.
– Tässä jutussa katsomossa ei torku kukaan, hän lupaa.
Top Secret -esitys on tehty salapoliisitarinan kehyksiin. Esityksessä ruoditaan Suomi-neidon kohtaloa ison karhun syleilyssä, ongelmallisia suhteita naapureihin ja vähän nykyilmiöitäkin. Tapahtumia säestää asiaan kuuluva musiikki Finlandiasta alkaen.

Huumori tuli tutuksi Wahlstenille jo Lapinlahden linnut -yhtyeessä, jonka jäsen hän oli 1994–2006.
– Satiiria on hankala kirjoittaa, Wahlsten sanoo.
Yleissivistys on tarpeen, jotta muistaa menneisyydestä asioita, joista kannattaa vinoilla. Kirjoittajan pitää tietysti olla myös ajan hermolla.
Wahlstenin määritelmän mukaan satiirissa asiat esitetään kierosti niin, että se jättää yleisölle pureksittavaa.
– Satiirin pitää olla sellaista, että varmasti joku siitä suuttuu.
Top Secretissä ohjaaja käyttää hyväkseen tuttuja Suomi-kuvia. Suomalainen ryyppää, saunoo ja tappelee. Aina ei tarvita dialogia, murahtelu riittää.
– Moni saattaa ajatella, että harrastajateatterissa riman voi laittaa matalammalle. Se on ihan paskaa. Rima pitää laittaa niin korkealle kuin mahdollista, Wahlsten sanoo.
Harrastajateatterissa koko ryhmällä on myös iso vastuu esityksen onnistumisesta. Lavasteita ja pukuja hankitaan milloin mistäkin. Nyt niitä löytyi muun muassa ohjaajan kodin vintiltä.
– Jos esityksessä tarvitaan moottorisaha, niin kyllä sellainen löytyy jonkun mökiltä. Nyt oli haastavinta löytää karhupuku, koska mikään pilailupuodin naamari ei tullut kysymykseen.
Espoonlahden teatterin hallituksen puheenjohtajana toimiva Katri Thurman haaveili näyttelemisestä jo lapsena. Hänellä on satiirissa viisi eri roolia. Thurman kokee, että teatteri antaa hänelle työkaluja päivätyöhön lähihoitajaopiskelijoiden opettajana.
– Opetuksessa simuloimme erilaisia asiakastilanteita. Opiskelijat oppivat esimerkkien kautta ja keskustelemalla. Jokainen osaa mitata verenpaineen, mutta kohtaaminen ja vuorovaikutus ovat vaikeampia asioita, Katri Thurman sanoo.
– Teatterin harjoituksissa pitää keskittyä rooliin. Se taas tyhjentää pään työasioista.