Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoo–Salo-oikoradan yllä synkkiä pilviä – Selvitys: kannattavuus voi olla kyseenalainen

HSL:n hallitus haluaa lisäselvityksiä, ennen kuin jättihankkeesta päätetään.

Etelä-Suomen kolmessa suuressa ratahankkeessa nostettiin tiistaina kysymysmerkkejä kahdelta eri taholta.

Valtiovarainministeriön sekä liikenne- ja viestintäministeriön selvityksissä muistutetaan, että miljardeja euroja maksavat radat tarvitsevat erittäin paljon veronmaksajien rahoja ja niiden kannattavuus voi olla kyseenalainen.

Myös HSL:n hallitus vaatii lausunnossaan selvittämään useita asioita, ennen kuin Espoo-Salo -oikoradasta tehdään päätöksiä.

HSL nostaa esille epäilyksiä siitä, onko uuden oikoradan varrella tulevaisuudessa riittävästi matkustajia. Hankkeessa on laskettu pitkälti sen varaan, että uusi lähiliikenne mahdollistaa runsaasti uutta asutusta Espoon Histassa, Kirkkonummen Veikkolassa, Nummelassa ja Lohjalla.

Matkustajamäärien ennusteet pitäisi HSL:n mielestä kuitenkin päivittää huomioiden muun muassa yleistyneen etätyöskentelyn vaikutus. HSL muistuttaa, että lähijunaliikenteen alkaminen oikoradalla voi käynnistyä vasta, kun radan varrella on riittävä matkustajapotentiaali, HSL:llä on riittävästi kalustoa ja rantaradan uusi junavarikko on valmistunut.

Lisäksi HSL nostaa esille nykyisen rantaradan matkustajaliikenteen. Oikorata siirtäisi kaukojunaliikenteen pois rantaradalta ja ainakin Karjaan-Raaseporin junayhteydet pitäisi miettiä uudestaan.

HSL ei lausunnossaan sinänsä torju oikoratahanketta ja ottaa kantaa myös joihinkin yksityiskohtiin suunnittelussa.

Esimerkiksi Veikkolassa ja Histassa pitäisi HSL:n lausunnon mukaan varautua nyt suunniteltua 200 paikkaa suurempiin liityntäpysäköintialueisiin. Asemapaikoilla tulisi HSL:n mielestä tehdä ainakin tilavaraukset 350 metrin laituripituuksille. Siten taataan operointimahdollisuudet VR:n uusille lähiliikenteen 106 metrin pituisille junayksiköille, jolloin niitä voidaan ajaa radalla kolmea yksikköä yhteen kytkettynä.

Myös Espoo-Salo-oikoradan tuomia ilmastohyötyjä HSL pitää arvioitua pienempinä, kun huomioidaan radan rakentamisen aikaiset päästöt ja ratalinjan alle jäävien metsien hiilivaraston katoaminen.

Kolmesta ratahankkeesta selvästi pisimmälle on suunniteltu Espoo-Salo-oikorataa. Tampereen nopeasta junayhteydestä ja itäradasta Porvooseen ei ole vielä ratkaistu edes ratalinjauksia.