Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kehitysvammaiset saivat kodin espoolaisesta arvotalosta – tältä entisessä MTK-opistossa näyttää jättiremontin jälkeen

Rinnekoti remontoi suojeltuun MTK-opiston taloon asuntoja ja päiväkeskuksen kehitysvammaisille.

Asuntoon mahtuu pieni keittiö, sänky ja televisiotaso. Seinää vasten nojaa kitara, vanhan rakennuksen leveä ikkunalauta tuo ilmettä tilaan.

Janne Järvilehto, 47, kertoo olevansa tyytyväinen uuteen kotiinsa.

– Vähän kylmältä tuntuu. Jotain hommia pitää vielä tehdä, hän tosin huomauttaa.

Järvilehto on yksi Rinnekodin uuden kehitysvammaisten asumisyksikön asukkaista. Yhteensä entisen MTK-opiston tiloihin Revontulentielle on remontoitu 39 asuntoa. Osa on suunnattu ympärivuorokautista valvontaa tarvitseville, osa itsenäisemmin pärjääville.

Neljänä päivänä viikossa Järvilehto käy samassa rakennuksessa sijaitsevassa päivätoimintakeskuksessa.

– Askartelen, soitan kitaraa, teen töitä, hän kertoo.

Haluamme tehdä asioita uudella tavalla.

Minna Teperi, Rinnekoti

Perjantai on Järvilehdon vapaapäivä. Silloin voi käväistä vaikkapa Ainoassa, jonne kulkevan reitin Järvilehto on jo opetellut.

Järvilehdon asunto on kuin normaali yksiö. Ainoa ero ovat invamitoitetut wc-tilat.

– Asukkaat tarvitsevat tukea elämänhallintaan, mutta pärjäävät muuten itsenäisesti. He liikkuvat itsenäisesti, harrastavat ja käyvät kulttuuritapahtumissa. Kodeissaan he valmistavat ruokaa ja siivoavat itse, ja tarvittaessa tuemme heitä siinä. Tarve tämän tyyppisille asunnoille on suuri, kertoo asumisyksikön johtaja Tomas Öhman.

Rinnekodin asumispalveluverkosto on uudistunut ja laajentunut viime vuosien aikana. Tapiolaan Rinnekoti halusi samasta syystä kuin moni muukin.

– Luonto, kulttuuri, palvelut, keskeinen sijainti, luettelee Rinnekodin palveluasiantuntija Minna Teperi.

Taustalla on isompi ajatus siitä, että kehitysvammaiset tulevat osaksi asuinympäristöään ja käyttävät samoja palveluja kuin muutkin.

– Haluamme tehdä asioita uudella tavalla. Ajatus on, että kehitysvammaiset voivat osallistua samoihin palveluihin kuin muutkin, jos ne ovat saavutettavia. Ei pelkästään niin, että kehitysvammaisille räätälöidään erillisiä palveluja, kuten ennen on tehty, Teperi sanoo.

Rinnekodissa toivotaan, että Tapiolan alueen toimijat lähtevät rohkeasti mukaan yhteistyökumppaneiksi.

– Teemme jo yhteistyötä Espoon musiikkiopiston kanssa ja olemme erittäin innostuneita, jos joku toimija haluaa lähteä mukaan. Tuomme Tapiolan toimijoille mahdollisuuksia monimuotoisempaan toimintaan, Teperi sanoo.

Toinen osa Rinnekodin uusista tiloista on remontoitu päivätoimintaan sopivaksi. Tiloissa on arkisin erilaista ohjattua toimintaa laidasta laitaan.

Musiikkihuone on viittä vaille valmis, lisäksi tiloihin tulee aistihuone. Asukkaat pääsevät osallistumaan myös ruuanlaittoon ja leipomiseen.

Osa asiakkaista tulee saman talon asumisyksiköstä, osa muualta.

– Jokaiselle laaditaan yksilöllinen palvelusuunnitelma, kertoo toimintakeskuksen johtaja Hanna-Leena Leinonen.