Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Välikohtaus kirjastossa toi miehelle lähtöpassit koko kauppakeskuksesta Espoossa – näin osapuolet kommentoivat

Espoonlahdessa Lippulaivan kirjastossa viime lauantaina puhjennutta kiistaa aikuisen miesasiakkaan ja alaikäisten nuorten välillä on soviteltu Espoon kaupungin toimesta.

Espoolainen Rahul Somani kirjoitti tapauksesta Länsiväylän lukijan Areenassa keskiviikkona arvostellen vartiointiliike Securitaksen toimintaa (LV 25.1.).

Somanin mukaan kiistaa ensimmäisenä selvittämään tulleet vartiointiliike Avarnin työntekijät olivat kehottaneet nuoria poistumaan paikalta.

Tilanne johti Somanin mukaan kuitenkin siihen, että koko kauppakeskuksen vartioinnista vastaavat Securitaksen työntekijät saapuivat paikalle ja kehottivat puolestaan häntä poistumaan kauppakeskuksesta.

– Kysyin perusteluja, mutta en saanut vastausta, Somani kirjoittaa.

Securitaksen toimitusjohtaja Jarmo Mikkonen sanoo, että hänen alaisillaan oli perusteltu syy kehottaa aikuista henkilöä poistumaan kauppakeskuksesta.

Mikkosen mukaan hän ei voi kommentoida tapausta yksityiskohtaisesti muun muassa henkilösuojasyistä. Mikkosen mukaan työntekijät tekivät arvion tilanteesta saavuttuaan paikalle. Kyse oli Mikkosen mukaan henkilöiden välisestä käytöksestä, josta aiheutui häiriötä.

– Tässä ei ole mitään ihmeellistä. Henkilö on poistunut paikalta rauhallisesti kehotuksen jälkeen, Mikkonen sanoo.

Vartiointiliike Avarn ei ole vastannut Länsiväylän kommenttipyyntöihin.

Lauantain välikohtaus on tuttu Espoon kirjaston projektipäällikkö Jaana Tyrnille.

– Keskustelin osapuolena olleen aikuisen asiakkaan kanssa jo lauantaina puhelimitse.

Häiriötilanne ei ollut ensimmäinen.

– Tilanne käsitellään sekä nuorten että aikuisen kanssa ja teemme parhaamme, ettei se toistu, Tyrni sanoo.

Tyrni myöntää, että kirjastossa on ajoittain haasteita. Niitä aiheuttavat sekä nuoret että aikuiset.

Lippulaivan kirjastossa käy paljon asiakkaita.

– Yhden lauantaipäivän aikana meillä kävi 1 700 asiakasta kello 10–18. Silloin täällä oli ohjelmaa, muun muassa Mikko Mallikas -esitys.

Varsinkin viikonloppuisin kirjastoon tulee perheitä seurustelemaan ja ruokailemaan keittiöön ja lapsia leikkimään. Kun nuoret eivät ole koulussa, hekin viihtyvät kirjastossa tuntikaupalla.

– Ja sitten on niitä asiakkaita, jotka ovat sitä mieltä, että kirjaston pitää olla hiljainen tila.

Rahul Somani pohtii sitä, millaiset vastuut yksityisillä turvallisuusalan toimijoilla on kauppakeskuksen sisällä, jossa on myös julkinen palveluntarjoaja eli tässä tapauksessa Espoon kirjastopalvelu.

Tyrnin mukaan Lippulaivan kirjastossa on viikonloppuisin kaupungin palkkaama vartija. Vartijapalveluita on ostettu kirjastoon, koska tiloissa on ollut häiriöitä.

Tämän lisäksi Kauppakeskus Lippulaivassa työskentelee vartijoita, jotka Tyrnin mukaan poikkeavat säännöllisesti myös kirjastossa.