Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon väkimäärä kasvoi viime vuonna 8 000 asukkaalla, ja asiantuntijoiden mukaan siinä on yli puolet liikaa

Suomen toiseksi suurin kaupunki Espoo kasvoi viime vuonna ennätysvauhtia. Espoon väkiluku lisääntyi Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuodessa noin 8 000 asukkaalla.

Kasvuvauhti on Espoon historiassa lukumääräisesti huippua. Edellinen kasvuennätys on vuodelta 1971, jolloin väkiluku nousi noin 6 300 henkilöllä.

Toissa vuonna Espoon väestönkasvu oli runsaat 4 300, mikä oli jo määrällisesti Suomen kunnista eniten. Helsingin kasvu oli viime vuonna noin 6 500.

Espoo kirjasi kasvua Tilastokeskuksen torstaina julkaisemien lukujen mukaan kaikissa kolmessa kategoriassa, jotka vaikuttavat väestön määrään.

Espooseen muutettiin Suomen sisällä enemmän kuin lähtömuuttoa oli, ulkomailta kertyi runsaasti nettomuuttoa ja syntyneitäkin oli enemmän kuin kuolleita eli tapahtui luonnollista väestönlisäystä.

Eniten Espoon nopeaan kasvuun vaikutti maahanmuutto. Espooseen ulkomaita muuttaneita oli viime vuonna noin 4 500 enemmän kuin ulkomaille muuttajia.

Kaiken kaikkiaan Espooseen tuli ulkomailta viime vuonna vajaat 6 200 muuttajaa, joista EU-maista muutti noin 1 400 henkilöä.

Espoo sai muuttovoittoa myös kotimaasta noin 2 000 henkilöä. Vuonna 2021 kotimaan muuttovoittoa oli Espooseen vain 91 henkilöä.

Uusia espoolaisia syntyi viime vuonna 3 200 ja luonnollinen väestönlisäys oli noin 1 300.

Myös suhteellisesti Espoon kasvu oli viime vuonna erittäin suurta. Väestönkasvu oli jopa noin 2,6 prosenttia, kun taas toissa vuonna kasvu jäi 1,5 prosenttiin.

Väestöasiantuntijat pitävät yleisesti suurten kaupunkien kohtuullisena kasvulukuina 0,5–1,0 prosenttia. Muuten uusien kaupunkilaisten palvelujen järjestäminen tuo isoja haasteita.

Kuntien väestöluvuissa eivät ole vielä mukana viime vuonna Suomeen tulleet ukrainalaiset. Heille voidaan määritellä kotikuntaoikeus vuoden jälkeen maahan saapumisesta. Espoonkin väkiluku voi siten nousta ensi kevään mittaan huomattavasti.

Espoossa oli Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan vuodenvaihteessa 305 179 asukasta. 300 000 ylittyi asukasluvussa viime kesänä.

Jutussa esitetyt luvut ovat Tilastokeskuksen ennakkotietoja. Kuntien ja kaupunkien omat asukaslukutilastot saattavat hieman poiketa ennakkotiedoista.