Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riitely Espoon merellisen uuden keskuksen rakentamisesta jatkuu – valtuuston päätöksestä jälleen valitus

Espoon ympäristöyhdistys on tehnyt Helsingin hallinto-oikeudelle valituksen Espoon kaupunginvaltuuston Finnoon keskuksen asemakaavaa koskevasta päätöksestä.

Finnoon keskuksen asemakaava hyväksyttiin valtuustossa ensimmäisen kerran jo vuonna 2018.

KHO kumosi valtuuston joulukuussa 2018 tekemän päätöksen, koska se ei KHO:n näkemyksen mukaan turvannut lintukosteikon suojelua riittävän vahvasti.

Uudistettu asemakaava hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa joulukuussa 2022. Risto Nevanlinna (vihr) esitti tuolloin asian palautusta uuteen valmisteluun siten, että lintukosteikon lähellä oleva kortteli muutettaisiin pääosin puistoksi. Nevanlinnan ehdotus hävisi äänin 22–52.

Uudistettu asemakaava ei tyydytä Espoon ympäristöyhdistystä.

Valituksen pääperusteena on se, että allasalueen poikkeuksellisen suuret linnustolliset arvot vaarantuvat, koska suojavyöhyke jää liian kapeaksi.

Ympäristöyhdistyksen mukaan arvioitavana on nyt erityisesti se, täyttääkö asemakaava määräyksineen laissa asetetun luonnonympäristön vaalimista ja siihen liittyvien arvojen hävittämiskieltoa koskevan sisältövaatimuksen.

Finnoon metroaseman ympärillä on tällä hetkellä tyhjä hiekkakenttä. Metrokeskukseen on määrä sijoittua myös koko Finnoon alueen noin 17 000 tulevaisuuden asukkaan kaupallisia ja julkisia palveluja.

Finnon keskuksen suunnittelualue sisältää osan poistuvasta jätevedenpuhdistamon alueesta sekä Suomenojan voimalaitoksen alueen sekä Finnoonlaakson virkistysyhteyksineen. Puhdistamon laskeutusallas ympäristöineen on määritetty linnustollisesti tärkeäksi alueeksi. Kaava-alue on pinta-alaltaan liki 75 hehtaaria.

Finnoon kosteikko on linnustollisesti arvokas ja kuuluu Suomen tärkeisiin lintualueisiin ja se lukeutuu myös kansainvälisesti tärkeisiin lintualueisiin.