Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallinto-oikeus kumosi Espoon kiisteltyä yleiskaava koskeneet valitukset

Helsingin hallinto-oikeus on kumonnut Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavaa (poke) koskeneet valitukset.

Kaavasta olivat valittaneet muun muassa useat yksityishenkilöt, Uudenmaan ely-keskus sekä useat muut tahot.

Mikäli valittajat eivät hae valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta, poke tulee lainvoimaiseksi.

Poke-kaava käsittää suurin piirtein Turun moottoritien ja Vihdintien välille jäävän alueelle, jonne kaavaillaan tulevina vuosikymmeninä asuntoja kymmenille tuhansille uusille asukkaille.

Kaava mahdollistaisi useita pääasiassa pientaloista koostuvia asuinalueita ja muutaman kaupunkimaisen keskuksen, esimerkiksi Viiskorpeen. Kalajärvi kasvaisi nykyistä huomattavasti isommaksi keskukseksi.

Kaavan alueella on tällä hetkellä pääosin hajanaista asutusta, metsää tai peltoja.

Yleiskaavan saaminen valmiiksi on vienyt yli 10 vuotta ja matkaan on sisältynyt useita mutkia.

Espoon kaupunginvaltuusto hyväksyi poken ensimmäisen kerran kesäkuussa 2021.

Sen jälkeen kaavaa jouduttiin vielä muokkaamaan ely-keskuksen jätettyä siitä oikaisuvaatimuksen. Ely-keskuksen mukaan yleiskaavan ratkaisut muun muassa hajauttivat yhdyskuntarakennetta, lisäsivät henkilöautoilua ja olivat ekologisesti kestämättömiä.

Valtuusto hyväksyi ely-keskuksen huomautusten mukaan muokatun kaavan marraskuussa 2021.

Tästä päätöksestä jätetyt valitukset Helsingin hallinto-oikeus on nyt kumonnut.

Valitukset koskivat useita asioita ja alueita kaavassa, yksittäisten tonttien rakennusluvista isompiin kokonaisuuksiin ja kaavan tavoitteisiin.

Ely-keskus vaati kumoamaan kaavan Histaa koskevaan osuuden. Hista on suunnitteilla olevan Espoo-Salo-oikoradan varteen lähelle Turunväylää ja Nuuksion kansallispuistoa kaavailtu uusi asuinalue, jossa voisi tulevaisuudessa olla jopa 15 000 asukasta.

Ely-keskuksen mukaan Histaa voidaan lähteä rakentamaan vasta, kun raideliikenneyhteydestä ja asemasta on tehty sitova toteuttamispäätös. Nyt poke-kaavassa ei ely-keskuksen mukaan huomioitu ajoitusta riittävän sitovasti.

Helsingin hallinto-oikeus katsoi kuitenkin, että Histan rakentaminen on kaavassa sidottu riittävästi rataratkaisuun, ja hylkäsi ely-keskuksen valituksen.