Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jättimäinen datakeskus askeleen lähempänä toteutumista – hallinto-oikeus hylkäsi ympäristöyhdistyksen valituksen

Espooseen Kehä III:n varrelle kaavailtu valtava datakeskus otti askeleen eteenpäin, kun Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi datakeskuksen kaavaa koskeneen valituksen.

Kaavasta oli valittanut Espoon ympäristöyhdistys.

Datakeskusta suunnittelee Hepokorpeen Microsoft, jolla on vastaava hanke vireillä myös Kirkkonummen Kolabackenissa.

Kumppanina molemmissa hankkeissa on Fortum, joka haluaa käyttää datakeskuksen hukkalämpöä kaukolämmitykseen Espoossa, Kirkkonummella ja Kauniaisissa.

Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi viime syksynä Kirkkonummen datakeskuksen kaavaa koskeneen valituksen.

Lue myös:

Kirkkonummen datakeskukselle tuli oikeudelta vihreää valoa – myös valtioneuvosto käsittelee hanketta

Espoon Hepokorven datakeskusta koskevasta kaavasta valitti Espoon ympäristöyhdistys.

Yhdistys vaati valituksessaan kaavan kumoamista useilla perusteilla.

Ympäristöyhdistys katso muun muassa, että datakeskushankkeesta esitettyjä päästöjen vähentämistä koskevia väitteitä on liioiteltu. Yhdistyksen mukaan hanke kuluttaa merkittävästi sähköä, eikä kokonaishankkeen aiheuttamaa lisäystä Espoon tai Kirkkonummen sähkönkulutukseen ei ole tuotu esille.

Yhdistyksen mukaan datakeskuksen näkyvyys ja maisemavaikutus tulee olemaan huomattava useille kiinteistöille.

"Rakennusmassan koko on kaupungin mittakaavassa ennen näkemätön ja sen merkittävyys sekä sijainti huomioiden maisemavaikutuksia ei ole riittävästi selvitetty", yhdistys toteaa valituskirjelmässään.

Yhdistys on huolissaan myös hankkeen ympäristövaikutuksista. Hankkeella on sen mukaan vaikutuksia Bodominjärven vesistöön rakentamisvaiheessa ja poikkeustilanteissa.

Lisäksi datakeskuksen alueella on yhdistyksen mukaan lukuisia luontoarvoja, jotka vaarantuvat lainvastaisesti.

Lue myös:

Microsoftin ja Fortumin jättimäinen datakeskushanke ei ole vielä satavarma – toteutuu vain, jos molemmat keskukset voidaan rakentaa

Helsingin hallinto-oikeus katsoi kuitenkin, ettei kaavan kumoamiselle ole perusteita ja hylkäsi yhdistyksen valituksen. Hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.