Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Virolainen ennätyslehmä Kreta tuotti 94,7 litraa maitoa päivässä – "Voi juoda päivän aikana 200–250 litraa vettä"

Haeskan tilalla Saarenmaalla asuva Kreta-lehmä on tehnyt uuden Viron ennätyksen yhden päivän aikana tuotetun maidon määrässä.

Tämä vaatimattomaksi kuvailtu saarenmaalaislehmä, joka kuulemma saapuu aina aamulla viimeisenä lypsyhuoneeseen, tuotti yhtenä tammikuisena päivänä 94,7 litraa maitoa. Kyseessä on uusi Viron ennätys yhden lehmän yhdessä päivässä tuottaman maidon määrässä.

Tilan karjanhoitaja Lauri Postin mukaan Kreta-lehmällä on omat rutiininsa.

– Hän haluaa aloittaa hieman myöhemmin aamulla kuin muut lehmät ja saapuu paikalle yleensä viimeisenä, Posti kertoo Viron yleisradion haastattelussa.

Suomesta asiasta kertoi ensin Tallinna24.

Kreta-lehmän tekemä ennätys johtuu muustakin kuin vain onnen kantamoisesta. Kuusivuotias lehmä juo päivittäin huomattavia määriä vettä varmistaakseen maidontuotannon.

– Kretan kaltainen lehmä voi juoda päivän aikana 200–250 litraa vettä. Sen verran tarvitaan, jotta pystyy tuottamaan tuon määrän maitoa, Post selittää.

Lisäksi Kreta-lehmällä on hyvät geenit maidontuotantoon.

– Kretan isä Sargant on Viron kasvattajayhdistyksen sonni, jolla on erittäin hyvät maidontuotantogeenit. Sen kaikilla tyttärillä on erittäin korkea maitotuotos, Post sanoo.

Kreta-lehmän maidontuotantomäärä on vieläkin vaikuttavampi, kun otetaan huomioon, että tilan 1 000 lehmää tuottavat yhteensä keskimäärin noin 485 litraa maitoa päivässä.