Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen korkein rakennus sai luvan – rakentaminen voi alkaa heti

Pikkalaan nousevan jättitornin perustuksia voi alkaa rakentaa heti.

Suomen korkein rakennushanke etenee Kirkkonummella Prysmian kaapelitehtaan alueella. Kirkkonummen ympäristö- ja rakennuslautakunta myönsi viime viikolla hankkeelle rakennusluvan ja samalla luvan aloittaa heti jättitornin perustusten rakentamisen.

Prysmian kaapelitehtaalla Kirkkonummen Pikkalassa on meneillään iso laajennushanke, jonka osa on 185 metriä korkean rakennuksen toteuttaminen.

Tornia tarvitaan suurjännitteisten kaapelien pinnoitukseen, joka on tehtävä pystysuorassa. Mitä korkeampi tuotantotorni on, sitä pidempiä yhtenäisiä kaapeleita voidaan tuottaa.

Prysmian on erikoistunut Kirkkonummella raskaiden merikaapeleiden valmistukseen. Niiden kysyntä on yhtiön mukaan tällä hetkellä hyvä johtuen vihreän energian ja tuulivoiman rakentamisesta.

Yhtiö on kiirehtinyt laajennusta ja tornin rakentamista. Kirkkonummen kunta antoi luvan aloittaa rakennuksen perustustyöt ennen kuin varsinainen rakennuslupa on lainvoimainen.

Prysmian Group kertoi vajaa vuosi sitten Pikkalan tehtaan noin 100 miljoonan euron laajennushankkeesta, jonka odotetaan tuovan Kirkkonummelle 100–120 uutta työpaikkaa.

Tehdasalueelle suunniteltu 185-metrinen torni on korkeudessaan massiivinen rakennus. Korkeus ylittää Tampereen Näsinneulan ja kohoaa reilusti ylemmäksi kuin Helsingin noin 130-metriset tornitalot.

Espoon Keilaniemessä sijaitsevat Koneen talo ja Nesteen tornina tunnettu toimistotalo, nykyisin Accountor-torni, ovat noin 80-metrisiä.

Pikkalan tehtaan alueella sijaitsee entuudestaan vuonna 1974 rakennettu torni, jonka korkeus on 75 metriä.

Prysmian kaapelitorniin tulee hissi ja ylimmäksi näköalaterassi, jossa voi käydä pieniä vierailijaryhmiä. Tornissa työskentelee Prysmianin mukaan muutamia henkilöitä kerrallaan tuotannossa.

Rakennuslupaehdoissa on määrätty, että tornin väritys on harmaa, jotta se sopeutuu maisemaan ja korostaa, että kyseessä on teollisuusrakennus. Ylös tulevien yhtiön logokylttien on oltava maltillisia, eikä niitä valaista.

Pikkalan kaapelitehdas aloitti Nokia omistuksessa toimintansa vuonna 1961, jonka jälkeen tuotanto siirtyi pikkuhiljaa kokonaan Kirkkonummelle Helsingin Salmisaaresta.