Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiedätkö omat oikeutesi? Näillä perusteilla vartija voi poistaa sinut kauppakeskuksesta – Pelkkä höpöttäminen ei riitä

Ihmistä ei voi poistaa kauppakeskuksesta täysin mielivaltaisesti. Jos henkilö poistetaan kauppakeskuksesta, peruste on aina annettava. Poistaminen tulee tehdä myös lievintä mahdollisinta voimakeinoa käyttäen, ensisijaisesti puhumalla.

– Järjestyksenvalvojan ja vartijan oikeudet puuttua lieveilmiöihin ovat erittäin tarkkaan säädeltyjä, ja niissä pitää aina tukeutua lievimpään mahdolliseen keinoon, tiivistää Poliisiammattikorkeakoulussa voimankäyttöä opettava Jani Niemi.

IS: Poliisilla on uusi todistaja Ison Omenan kuolemantapauksesta – näki läheltä kohtalokkaan tilanteen, jossa naisesta tehtiin häiriöilmoitus

Monesta entisestä vartijasta tulee hyvä poliisi, sanoo komisario – "Jos jää alle yhden pisteen kuntotesteissä, saa sinne jäädäkin"

Vartijat ajoivat minut pois Lippulaivasta kertomatta perusteluja

Niemi on huomioinut, että harvempi tavallinen kansalainen on oikeuksistaan tietoinen.

– Kaiken pohjalla ovat jokaisen perusoikeudet, jotka tulee huomioida. Aina kun henkilöä pyydetään poistumaan, se pitää pystyä perustelemaan. Se ei ole esimerkiksi mikään perustelu, että vaikka jonkun läsnäolo muuten vaan harmittaa, hän sanoo.

"Netissä on kuvallinen ohje, mihin puukottaa vartijaa" – Ison Omenan tapaus sai vartijat pelkäämään turvallisuutensa puolesta

Avarn Securityn rikosvyyhdissä epäilty järjestyksenvalvoja kuoli vain parikymppisenä – IL: Omaiset oikovat kuolemaan liittyviä huhuja

Entinen vartija paljasti Securitaksen toiminnasta syrjintää – IL: "Päihdeongelmaiset olisi pitänyt poistaa kauppakeskuksesta välittömästi"

Kaikille ratkaisuille pitää olla selitys. Kohteena olevalle henkilölle pitää kertoa, miksi tietty toimenpide tehdään.

– Tehdyt turvallisuusratkaisut pitää pystyä perustelemaan aina. Esimerkiksi pelkkä äänekkyys, päihtyneenä oleminen tai edes lievä häiritseminen eivät ole riittäviä syitä kenenkään poistamiselle. Häiriön arvioiminen pitää tehdä tarkasti ja iso kokonaisuus huomioiden. Jos aiheuttaa vaan jonkun mielestä pahennusta, se ei ole vielä mikään poistamisperuste, Niemi huomauttaa.

Entäpä jos henkilö juttelee itsekseen penkillä, vaikkapa sitten kovaäänisemmin?

– Jos höpöttää itsekseen penkillä, se ei ole mikään poistamisperuste. Toimenpiteiden pitää aina lähteä lievimmästä keinosta, Niemi korostaa.

Maarit, 74, uskoo pärjäävänsä häiriötilanteissa itse, ja jopa vartijoita paremmin – luottamus valvontaan koki kolauksen, kertovat kauppakeskuksen asiakkaat HU:lle

Vartijaksi pääsee 40 tunnin lyhytkurssin kautta – "Koulutusvaatimuksia tulisi tiukentaa"

Ruumiinavauksen alustava lausunto valmistui – Poliisi: Isossa Omenassa kuollut 35-vuotias nainen ei menehtynyt tukehtumalla

Miksi neljä vartijaa piti naista kiinni Isossa Omenassa? Turvallisuusalan ammattilaiset vastaavat – "Asiakkaan etu"

Voimankäyttö terminä on samaten erittäin tarkka käsite.

– Esimerkiksi itämaiset kamppailulajit ovat ihan eri asia kuin tässä yhteydessä määritelty voimankäyttö. Koulutuksessa käytettävät voimankäyttötekniikat ovat Poliisihallituksen hyväksymiä, ja niitä on yhteensä jotain kymmeniä. Voimankäyttö on säädeltyä, ja laissa on mainittu ne tilanteet, jolloin voimakeinoja voidaan käyttää, mikäli kohdehenkilö tekee vastarintaa, Niemi korostaa.

Voimakeinot jaotellaan myös useampaan osa-alueeseen.

– Ne jaetaan yleisesti fyysisiin voimakeinoihin ja voimankäyttövälineiden käyttämiseen. Perusteet fyysiseen voimakeinoihin saa järjestyksenvalvoja ja vartija omissa koulutuksissaan. Näihin sisältyy myös käsirautojen käyttö ja vinyylipatukka. Kaikki muut koulutukset ovat sitten lisäkoulutuksia, muun muassa kaasusumuttimen ja teleskooppipatukan käyttö vaatii oman koulutuksensa, Niemi kuvailee.

Vartijoiden voimankäytöstä uutisoi aiemmin Iltalehti.