Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luonnon ihmeet kiteytyvät Eira Laulajaisen maalauksiin – "Maalaukset elävät minun kanssani"

Valokuva muuttuu Eira Laulajaisen siveltimellä maalaukseksi. Seitsemän hänen uusinta, puolen vuoden aikana syntynyttä maalaustaan ovat nyt nähtävillä Espoon kulttuurikeskuksen nuottiparvella Voima & herkkyys -näyttelyssä.

Taiteilija kuvaa jokaista maalausta lyriikalla. Hän on esittänyt samat tekstit Ison Omenan runostagella.

Maalausten lähtökohta on luonto, joka ympäröi Laulajaisen vapaa-ajan asuntoa Kirkkonummella.

– Olen luontoihminen ja kuvaan mielelläni luontoa. Kun syksy tulee eikä maalla voi tehdä enää mitään, alan käydä läpi kuvia ja maalata.

Vuosikymmeniä maalaamista harrastanut Laulajainen on kehittänyt tyyliään määrätietoisesti.

– Olen aina ollut kiinni aiheessa. Ennen maalasin paljon henkilöhahmoja. Olen tehnyt paljon töitä päästäkseni irti siitä vaiheesta.

Vuosien kuluessa Laulajainen on löytänyt tavan, jolla hän tulkitsee kuvaa. Kursseilla opettajina ovat toimineet muun muassa Leena Luostarinen, Antero Kare, Kari Jylhä ja Silja Rantanen.

– Tärkein on varmaan ollut Reijo Saarelainen. Hänen kursseillaan tein muistiinpanoja ja annoin niistä kopion hänelle, koska hänellä ei ollut luennoistaan kirjallista materiaalia. Kirjoittaessa asiat painuivat hyvin mieleen, Laulajainen kertoo.

Luontokuvien pohjalta syntyneet teokset ovat abstrakteja maalauksia, joissa värimaailma ja maalipinnan struktuuri synnyttävät kokonaisuuden.

– Minulla on tietynlainen ruutujärjestelmä jota käytän. Kuva pelkistyy, ja maalaus syntyy värikerros värikerrokselta. Maalaus on valmis, kun en löydä enää mitään lisättävää.

Vapaa-ajan asunnon puutarha vie puolet Eira Laulajaisen ajasta. Talvella kotona Matinkylässä on aikaa maalata.

– Maalaukset elävät minun kanssani. En voisi kuvitellakaan lähteväni jonnekin työhuoneelle muutamaksi tunniksi maalaamaan.

Näyttelyn maalausten nimet ovat lyhyitä, esimerkiksi Lempeys. Laulajainen kertoo jokaisesta maalauksesta lyhyellä lyriikalla. Lempeys -maalausta hän kuvaa näin: Rahkasammaleen kostea syli kutsuvana, lempeänä peittoaa kovankin pinnan.

Maalauksen taustalla on konkreettinen tarina.

– Olin kallioalueella sienestämässä ja eksyin. Ilta alkoi jo hämärtää ja ryhdyin katselemaan sopivaa sammalikkoa, joka päälle voisi käpertyä yöksi nukkumaan. Sitten naapuri käynnisti sirkkelin ja osasin suunnistaa takaisin.

Näyttelyyn voi tutustua Espoon kulttuurikeskuksen aukioloaikoina. Näyttely jatkuu 28. helmikuuta asti. Taiteilija on paikalla torstaisin kello 17–19.