Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi jyrähtää: "Joulukuusiautot" rikkovat lakia – "Sakkoja jaettu useampia"

Poliisi on tehnyt huolestuttavan havainnon pääkaupunkiseudun liikenteessä: liikennevalvonnassa on tullut viime aikoina vastaan aiempaa enemmän kuorma-autoja, joiden lisävalot näyttävät sääntöjen vastaisesti eteenpäin erivärisiä valoja.

Helsingin liikennepoliisin johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein kirjoitti laittomasta ilmiöstä keskiviikkona Twitterissä:

– Raportti kentältä: Kuva vääristää värejä, kaikki lisävalot uudessa kuorma-autossa näyttivät eteenpäin oranssia valoa! Oranssia valoa eteen saa näyttää ainoastaan vilkut ja rekkavalot. Sakkoja jaettu tänään jo useampia, "joulukuuset" lisääntyneet huolestuttavasti tien päällä!

Pastersteinin twiitti koski Helsingin Vuosaaressa keskiviikkona tehtyä valvontaa. Ilmiö koskee kuitenkin koko pääkaupunkiseutua.

Luvattomista lisävaloista lätkäistään kuorma-autoilijalle lähtökohtaisesti ”sakot” eli 70 euron liikennevirhemaksu.

Ylikomisarion mukaan kuorma-autojen valoja koskeva lainsäädäntö on hyvin mutkikas kokonaisuus, ja on mahdotonta lyhyesti avata, mikä on sallittua ja mikä kiellettyä.

– On kansallista ja kansainvälistä lainsäädäntöä, ja lait koskevat valaisimien määriä, värejä, tehoja ja sijoituksia, Pasterstein sanoo Länsiväylän sisarlehti Vantaan Sanomille.

Pasterstein arvelee, että eriväristen lisävalojen kiellolle on monta syytä.

– Jos värikäs ajoneuvo tulee vastaan, se saattaa kiinnittää liikaa muiden autoilijoiden huomiota. Värit voivat myös olla liian kirkkaita ja häikäistä vastaantulijoita. Vastaantulija voi myös luulla lisävaloja joksikin toiseksi elementiksi liikenteessä.

Ylikomisarion päivitys herätti runsaasti keskustelua ja myös kritiikkiä Twitterissä. Kommenteissa moitittiin muun muassa sitä, miten poliisilla on voimavaroja puuttua lisävaloihin, kun samalla arvoautojen kaahailua katsotaan läpi sormien.

Pasterstein kiistää tämän ja sanoo, että kaikenlaiseen luvattomaan liikennekäytökseen puututaan monipuolisesti, niin ylinopeuksiin kuin lisävaloihinkin.

– Poliisin työnä on valvoa, että lakia noudatetaan. Jos ei olisi mitään säädöksiä, meno menisi ihan villiksi. Jos lakiin halutaan muutoksia, pitää ottaa yhteys kansanedustajaan eikä poliisiin, Pasterstein alleviivaa.