Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koeajo | Tässä on kaikkien aikojen tehokkain Skoda – piristetty ja ehostettu perheauto

Hyvännäköiset katumaasturicoupét ovat käyttövoimasta riippumatta harvassa. Skoda teki suosikkisähköautostaan sporttiversion.

Skoda Enyaq oli viime vuonna Suomen suosituin yksittäinen täyssähköautomalli, kun VW:n ID.4 ja ID.5 -mallit tilastoidaan erikseen. Valikoima täydentyi hiljattain urheilullisella viistoperäisellä Coupé-mallilla, joka toi Skoda-perheeseen myös ensimmäisen täyssähköisen RS-version.

Coupé-mallin saa kahdella akkukoolla ja neljänä tehoversioina taka- tai nelivetoisena. Viistoperä on lähtöhinnaltaan pari tonnia pystyperäistä kalliimpi.

Hyvännäköiset katumaasturicoupét ovat käyttövoimasta riippumatta harvassa, sillä sulavien muotojen saaminen suhteellisen lyhyeen ja korkeaan koriin on haastavaa. Sportti-Enyaqin keräämistä katseista päätellen Skoda on onnistunut.

RS-versiossa on asiaan kuuluvia mustia korin somisteita. Vakiona tulevat myös valaistu Crystal Face -etumaski ja esimerkiksi panoraamakatto. 19–21 -tuumaiset vanteet sekä edessä 15 ja takana 10 millillä laskettu alusta tehostavat optista vaikutelmaa.

Viistoperällä on parin tonnin lisähinta.

RS-malli on saatavana nyt myös pystyperäisenä versiona.

Mikä parasta, coupé-korista huolimatta sisätiloista ei tarvitse tinkiä. 570-litrainen tavaratilakin on perusasennossaan vain marginaalisesti pienempi kuin pystyperässä, mutta yhtä isoja esineitä ei toki saa kyytiin.

Pitkälle eteen ulottuva tuulilasi lisää tilan tuntua, ja sisätilojen laatuvaikutelma lähestyy ainakin RS:ssä nahkamaisella materiaalilla verhoiltuine kojelautoineen premium-tasoa, vaikka kovaa muoviakin löytyy.

Keskellä kojelautaa törröttävä iso 13-tuumainen näyttö ei istu esteetikon silmiin, ja ilmeisesti sen varjolla päämittariston paikalla oleva ruutu on kutistettu mitättömäksi 5,3-tuumaiseksi. Sitä vastoin kiitokset menevät toimiville ohjauspyörän painike- ja rullasäätimille. RS:n voimakkaasti muotoillut urheiluetuistuimet ovat loistavat.

RS:n voimalinja 299-hevosvoimaisine moottoreineen ja nelivetoineen on sama kuin esimerkiksi VW:n GTX-sähköautoissa ja tekee siitä kaikkien aikojen tehokkaimman Skodan. Maksimiteho on tosin käytettävissä enintään 30 sekuntia ja edellyttää akun yli 88 prosentin latausastetta sekä tiettyä akun lämpötilaa.

Käytännön suorituskyky on erittäin ponteva ja kuminauhamainen, muttei joidenkin verrokkien tapaan räjähtävä. RS-versiota ei pidä lähestyä urheiluautona, vaan pikemminkin tehokkaana ja erittäin miellyttävänä matka-autona, jonka mukavuuttakaan ei ole pilattu.

Ajoavustimet toimivat mukavan pehmeästi. Karttatietoihin perustuvia nopeusrajoituksia lukeva älykäs vakionopeudensäädin ei toiminut täysin luotettavasti, mutta tämä ei välttämättä ole Skodan vika. Muutenkin koko varusteen mieluiten unohtaisi, sillä usein huomaa päätyvänsä tien tukoksi.

Valmistaja ilmoittaa RS:n toimintasäteeksi parhaimmillaan 496 kilometriä. Pakkaskelillä tietokone ilmoitti toimintamatkaksi 330 kilometriä, mutta rangen huvetessa ja lataustauon uhatessa lumipyryssä automaattisen ilmastoinnin poiskytkentä lisäsi kantamaa merkittävästi. Koeajon kulutus talvisäässä pääosin Eco-asetuksella oli noin 24 kWh/100 km.

Nelivetoisten Enyaq 80-mallien akkuja voidaan pikaladata enimmillään 135 kW:n teholla. Kylmän akun latausteho ei tunnetusti ole kummoinen, ja odotellessa minuutit tuntuvat pitkiltä. Enyaqiin akun esilämmitysominaisuus on tulossa ohjelmistopäivityksenä.