Tallinnan keskusta-aluetta on viime aikoina vaivannut erikoinen varkausaalto, jonka kohteena ovat olleet historialliset, tsaarinaikaiset kaivonkannet. Yli 100-vuotiaita kaivonkansia ei ole enää montaa jäljellä Tallinnan kaduilla.
Asiantuntijoiden mukaan varkaat tuskin ovat kaivonkansista saatavan metallin perässä, vaan he ovat todennäköisemmin historian harrastajia, jotka yrittävät myydä laittomasti hankitut kaivonkannet eteenpäin.
Röyhkein varkaista oli kävellyt rakennustyömaalle, josta oli löytynyt harvinainen Gudkovin tehtaalla valmistettu kaivonkansi. Mies oli esitellyt itsensä Kalamajan museon työntekijäksi ja ottanut kannen mukaansa. Ainoa ongelma oli se, ettei mies työskennellyt museossa.
Kyseessä oli erittäin harvinainen, vanhaa Balti Jaam -rautatieasemaa Tallinnassa esittävä kaivonkansi. Historioitsija Andres Siplanen mukaan kyseessä oli viimeinen Gudkovin tehtaan valmistama kaivonkansi Virossa.
Varastettu kaivonkansi oli harvinainen kuperan muotonsa takia. Se on valmistettu aikana, jolloin suurin osa Tallinnan kaduista oli päällystetty mukulakivillä, eikä niillä kulkenut vielä paljona autoja.
Kalamajan museon johtajan Kristi Paatsin mukaan nämä esineet kuuluvat ehdottomasti museoon, sillä niitä tutkimalla pystytään avaamaan historiaa.
– Toinen äskettäin ja odottamatta Vana-Kalamaja-kadun remontin yhteydessä löydetty kaivonkansi tuolta samalta ajalta lähetettiinkin tästä syystä nopeasti museoon, Paats kertoo haastattelussa.
Lisäksi kadoksissa on Kalamajan Suur- ja Väike-Patarei-katujen risteyksestä poistettu 1800-luvun lopulla valmistettu kaivonkansi. johon oli leimattu Zavod Novi -tehtaan nimi.