Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies latasi suosittuun Facebook-ryhmään videon nuorten ja bussikuskin riidasta Espoossa – sai iskuja päähän ja joutuu nyt maksamaan 2 500 euroa

Bussinkuljettajaan sekä matkustajiin Espoon Leppävaarassa kohdistunut väkivalta toi sakkotuomion parikymppiselle nuorelle Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa perjantaina.

Samassa yhteydessä tuomion sai kuusikymppinen mies, joka kuvasi tapahtumia puhelimellaan ja julkaisi videon suositussa Espoon Puskaradion -ryhmässä Facebookissa.

Välikohtaus sattui keväällä 2021, kun bussissa matkustanut, tuolloin 18-vuotias, nuori sekä hänen alaikäinen toverinsa riitelivät bussinkuljettajan kanssa.

Tapahtumia kuvasi puhelimellaan iäkkäämpi miesmatkustaja.

Nuorten huomattua kuvaamisen he vaativat miestä lopettamaan. Kun mies ei totellut, nuoret löivät ja potkivat häntä sekä heittivät häntä kengällä. Iskut osuivat miestä päähän, ylävartaloon ja käsivarsiin.

Nuoret kohdistivat väkivaltaa myös tilanteessa väliin tulleeseen bussinkuljettajaan sekä toiseen matkustajaan. Väkivaltaa tehtiin potkimalla ja puremalla.

Oikeudessa syytettynä ollut täysi-ikäinen nuori myönsi syytteet kolmesta pahoinpitelystä.

Oikeus tuomitsi hänelle 35 päiväsakkoa, josta kertyy maksettavaa 210 euroa, sekä rikosuhrimaksun 80 euroa.

Nuoria kuvanneen miehen oikeus tuomitsi yksityiselämää loukkaava tiedon levittämisestä 35 päiväsakkoon, josta maksettavaa miehelle tulee 525 euroa.

Lisäksi mies tuomittiin maksamaan 1 000 euron korvaus alaikäiselle asianosaiselle videon levityksestä aiheutuneesta kärsimyksestä sekä korvaamaan 1 000 euroa tämän oikeudenkäyntikuluja.

Mies myönsi poliisikuulustelussa ladanneensa videon Facebookin sekä antaneensa sen toiselle henkilölle, joka latasi videon Youtube-palveluun.

Mies puolustautui sanomalla halunneensa kertoa ihmisille bussikuskien turvattomista työoloista. Miehen mukaan videonkuva ei kyseisessä tilanteessa nauttinut myöskään sellaista yksityiselämän suojaa, jota laissa tarkoitetaan.

Oikeudessa mies muutti kertomustaan ja kiisti olleensa videon Facebook-levityksen takana. Video oli poistettu Puskaradiosta pian latauksen jälkeen.

Videota levitettiin tekohetken jälkeen kuitenkin eri internet-palveluissa, ja sen yhteyteen kirjoitettiin runsaasti solvaavia, uhkaavia ja rasistia kommentteja.

Oikeus katsoi toteen näytetyksi, että mies oli ladannut videon Facebookin Puskaradio-ryhmään, jossa oli tekohetkellä 67 000 jäsentä. Video aiheutti alaikäiselle asianosaiselle kärsimystä, ja miehen teko täytti rikoksen tunnusmerkit.

Oikeus kohtuullisti miehen vahingonkorvausvelvoitetta 1 000 euroon, kun asianosainen oli vaatinut 5000 euroa.

Oikeus perusteli kohtuullistamista muun muassa sillä, ettei levitetty kuvamateriaali ollut erityisen arkaluonteista.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.