Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bussilinjojen lakkautus pidentää matkoja jopa vartilla Espoossa – "Maksamme enemmän ja nyt palvelu köyhtyy"

Soukasta päivittäin Helsinkiin bussilla kulkenut Hannu Jebens ei odota maanantaina innolla.

Tuolloin läntisen Espoon bussiliikenne siirtyy uuteen metroaikaan. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että Espoonlahden alueelta suoraan Länsiväylää Kamppiin ajaneet bussilinjat lakkaavat.

Bussiliikenne läntisen Espoon alueella siirtyy pääosin ajamaan Espoonlahden maanantaina avattavaan bussiterminaaliin, josta on yhteys metroon.

Lue myös:

Läntisen Espoon bussiliikenne mullistuu helmikuussa: useat linjat ajavat jatkossa Espoonlahteen

Monille, kuten Hannu Jebensille, tämä tarkoittaa matka-aikojen pidentymistä.

– Olen käyttänyt päivittäin suoraan Länsiväylää ajavia linjoja 147A ja 143A. Nyt ne lakkaavat, ja matka-aikani metrolla pidentyy jopa noin vartilla, Jebens kertoo.

Lisäksi Jebensin kävelymatkat molemmissa päissä pitenevät. Bussista on voinut hypätä pois niin, että kävelymatka Punavuoreen on ollut lyhin mahdollinen. Metrosta se ei enää onnistu.

– Minä pärjään kyllä tämän kanssa, mutta tiedän monia, kuten vanhuksia, liikuntarajoitteisia ja lapsia, jotka eivät pärjää, hän huomauttaa.

Jebens on ottanut HSL:n reittioppaasta talteen nykyisiä matka-aikoja ja vertaillut niitä maanantain 6. helmikuuta jälkeisiin aikoihin. Hänen mukaansa monet ajomatkat pitenevät 5–20 minuuttia.

Häviäjiin kuuluvat Jebensin mukaan etenkin he, joiden koti ei ole heti metroaseman vieressä.

Jebens on huolissaan koko alueen vetovoimasta ja kestävästä kehityksestä.

– Hankalammat ja pidemmät matka-ajat kannustavat autoiluun ja ovat Espoon, HSL:n ja pääkaupunkiseudun kestävän kehityksen tavoitteiden vastaisia. Alueen vetovoimaisuus ja kasvu ovat perustuneet muun muassa nopeaan yhteyteen Helsingin keskustaan, hän perustelee.

Lue myös:

HSL palauttaa osan suorista bussilinjoista Espoosta Kamppiin

Länsiväylän suorat linjat vetivät heti matkustajia – "En viitsi kärsiä Matinkylän sumpusta"

Suorien linjojen lakkauttaminen on aiheuttanut Espoossa meteliä aiemminkin.

Länsimetron ykkösvaiheen aloittaessa HSL lakkautti useita suoria linjoja Kamppiin. Asukkaiden ja Espoon painostuksen vuoksi osa linjoista kuitenkin palautettiin.

Nyt ne jälleen lakkautetaan metron kakkosvaiheen aloitettua liikennöintinsä. Taustalla ovat myös HSL:n talousvaikeudet, joiden vuoksi pääkaupunkiseudun joukkoliikenteestä vastaava kuntayhtymä ei halua pitää yllä metron kanssa rinnakkaisia liikenneyhteyksiä.

Myös matka-aikojen pidentyminen on tuttua jo länsimetro ykkösvaiheesta. Tuolloinkin monien kauempana metrosta asuvien matka-ajat Helsinkiin pitenivät.

Lue myös:

Karttapalvelu osoittaa: Länsimetro "varastaa" aikaa kymmeniltä tuhansilta – matka Helsinkiin pidentyi jopa aseman vieressä asuvilla