Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työntekijät saavat 200 000 euroa – kunta taipui korona-ajan palkkariidassa

Kirkkonummi hävisi oikeudessa ja maksaa takautuvasti työntekijöilleen noin 200 000 euron palkkarästit.

Kirkkonummen kunta antaa periksi palkanmaksukiistassa, joka juontaa juurensa ensimmäiseen koronakevääseen.

Keväällä 2020 valtioneuvosto päätti laajoista koronasuluista ja määräsi suljettavaksi julkisia tiloja kuten uimahalleja ja kirjastoja.

Kirkkonummi päätti kymmenien muiden kuntien tapaan keskeyttää palkanmaksun perusteena se, että toiminta keskeytyy sulunpäätösten takia.

Kunnissa vedottiin työsopimuslain 2 luvun 12 pykälän 2 momentissa mainittuun työnteon estymiseen.

Kirkkonummella keskeytettiin palkanmaksu 50 kunnan työntekijältä vajaan puolentoista kuukauden ajaksi.

Eräät Kirkkonummen palkatta jääneet työntekijät riitauttivat asian.

Käräjäoikeus on nyt ratkaissut ensimmäisen Kirkkonummen kuntaa koskevan kanteen, ja päätös oli kunnalle kielteinen. Kunta ei olisi saanut oikeuden mielestä katkaista palkanmaksua.

Oikeuden päätöksiä on saatu myös muiden kuntien osalta, ja ne ovat olleet samansisältöisiä. Porvoossa kaupunkia vastaan tehty kanne on saanut jo hovioikeuden ratkaisun. Siinä palkanmaksun keskeyttämien todettiin laittomaksi.

Oikeusistuimissa on päädytty siihen, että valtioneuvoston sulkupäätökset koskivat yleisötilojen sulkemista eikä varsinaisesti toiminnan keskeyttämistä.

Kirkkonummen kunta on päättänyt pidättäytyä valituksesta oikeudenkäyntiasiassa ja pyrkii sopimaan muut käynnissä olevat oikeudenkäynnit, kunnan tiedotteessa kerrotaan.

Palkkoja maksetaan takautuvasti myös niille työntekijöille, jotka eivät ole riitauttaneet palkka-asiaa.

Kirkkonummen kunnalle tulee kahden vuoden takaisten palkkojen maksamisesta noin 200 000 euron kustannus.

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn on aiemmin kertonut, että palkanmaksu keskeytettiin koronasulkujen aikana noin 60 kunnassa ja kuntayhtymässä eri puolilla Suomea.