Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Historian suurin katuremontti alkoi – varaudu ruuhkiin, kun ajat Helsingissä

Mannerheimintien peruskorjaus, eli Helsingin tähän mennessä suurin katutyö, alkoi maanantaina 6. maaliskuuta valmistelevilla töillä.

Mannerheimintie peruskorjataan Postikadun ja Reijolankadun väliseltä osuudelta. Katutyön aikana uusitaan vanha, noin satavuotias kunnallistekniikka.

Kunnallistekniikalla tarkoitetaan kadunalaisia vesihuollon putkistoja, kaukolämpö- ja kaukojäähdytysputkistoja sekä sähkö- ja telekaapeleita.

Katutyön aikana peruskorjataan myös Baanan ylittävä Mannerheimintien silta Kiasman ja Pikkuparlamentin välillä. Lisäksi katupinnat uusitaan sekä rakennetaan uudet raitiotiekiskot 2,6 kilometrin matkalle.

Peruskorjaus tehdään kahdessa osassa, ja töillä tulee olemaan merkittävä vaikutus liikenteeseen.

Työ aloitetaan Postikadun suunnasta edeten kohti pohjoista. Ensiksi rakennetaan Postikadun ja Runeberginkadun välinen osuus, minkä jälkeen siirrytään Runeberginkadun ja Reijolankadun väliselle osuudelle.

Tavoitteena on, että työt päättyvät vuoden 2025 loppuun mennessä.

Työt aiheuttavat muutoksia sekä kävelyn, pyöräilyn, joukkoliikenteen että moottoriajoneuvojen reitteihin. Liikennejärjestelyt muuttuvat useaan kertaan töiden edetessä. Kulkureitit opastetaan maastossa mahdollisimman selkeästi.

Mannerheimintiellä on käytössä yksi ajokaista molempiin suuntiin koko urakan ajan. Urakka-alueen läpi kulkeviin raitiovaunu- ja linja-autoreitteihin tulee muutoksia.

Töiden aikana alueella voi liikkua edelleen kävellen, pyörällä, pyörätuolilla, autolla ja joukkoliikenteellä, mutta matkat voivat kestää totuttua pidempään.

Asukkaiden on hyvä varata tavallista enemmän aikaa alueella liikkumiseen ja suosia mahdollisuuksien mukaan joukkoliikennettä. Kiinteistöille pääsy turvataan.

Helsingin kaupungin rakennusten ja yleisten alueiden jaosto valitsi VM Suomalainen Oy:n Mannerheimintien peruskorjauksen urakoitsijaksi kokouksessaan 12. tammikuuta.

– Potentiaaliset urakoitsijat kävivät kaupungin kanssa kolmivaiheisen neuvottelukierroksen ennen lopullisten tarjoustensa jättämistä. Neuvotteluiden tavoitteena oli täsmentää urakkakokonaisuutta sekä saada etsittyä parhaat mahdolliset ratkaisut peruskorjauksen toteuttamiseksi, yksikön päällikkö Liisa Taskila kaupunkiympäristön toimialalta avaa urakoitsijan hankintaa tiedotteessa.

Urakoitsijan valinnassa hinnan painotus oli 60 prosenttia ja laadun painotus 40 prosenttia.