Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkomaiset huiput opettavat ja soittavat nuorten kanssa Espoossa – konsertteihin vapaa pääsy

Kontrabasso ja harmonikka nousevat perinnesoitinten rinnalle.

Perinteinen Kamarihelmi-tapahtuma yhdistää jälleen kansainväliset huippuopettajat ja nuoret espoolaiset musiikkiopistojen oppilaat.

Vierailevat opettajat ovat Anna Kandinskaya (professori, viulu) Joseph Haydn Konservatoriumista Eisenstadtista, Barbara Moser (professori, piano) Wienin musiikkiyliopistosta ja Matthias Maria Reissner, alttoviulisti Wienin filharmonikoista.

Lisäksi on tulossa Dan Styffe (professori, kontrabasso) Oslon Musiikkiakatemiasta. Styffe on toiminut myös Oslon filharmonikkojen äänenjohtajana vuoteen 2022.

– Dan Styffe joutui loukkaantumisen vuoksi perumaan esiintymisensä Sellosalin konsertissa, mutta hän tulee kuitenkin pitämään mestarikurssit Kamarihelmeen ja erasmuskurssin Sibelius-Akatemiaan, Kamarihelmeä organisoiva pianotaiteilija Maija Weitz kertoo.

– On hienoa, että perinteisten kamarimusiikkisoitinten rinnalle on nyt saatu kontrabasso. Kamarihelmen yhteydessä ei ole koskaan aiemmin saatu opetusta kontrabasson soitossa, Weitz sanoo.

Wienistä tulee pedagogeja, jotka ovat imeneet kamarimusiikin äidinmaidossa.

Espoon musiikkiopiston, Musiikkiopisto Juvenalian ja Musikinstitutet Kungsvägenin nuoret ovat omien opettajiensa kanssa valinneet ja valmistelleet mestarikursseilla soitettavia teoksia.

– Kansainväliset opettajat ohjaavat pääasiassa ryhmiä. Yksityisopetusta on vain vähän. Silloin opettajat antavat vinkkejä siitä, miten teoksen nyansseja voi hioa. Se on lähinnä musiikillista keskustelua, Weitz kuvaa.

Toinen soitin, jota ei ole aiemmin kuultu Kamarihelmen yhteydessä, on harmonikka.

– Juvenalian rehtori Sanna Saarinen soittaa wieniläisviulistin kanssa Matti Murron teoksen Dancing Suite.

Weitz iloitsee myös siitä, että Sellosalin konsertissa kuullaan paljon suomalaissäveltäjiä. Murron lisäksi kuullaan Kalevi Ahon, Teppo Hauta-ahon ja Lauri Porran teoksia. Porra on säveltänyt uutta musiikkia kontrabasisteille.

Kamarihelmi järjestetään 13. kerran. Kaksi viime vuotta on jäänyt väliin koronapandemian vuoksi. Nyt Espooseen saapuvat suunnilleen kaikki ne opettajat, joiden kanssa mestarikurssien pitämisestä on sovittu ennen pandemiaa.

Maija Weitz iloitsee hienosta yhteistyöstä sekä musiikkiopistojen rehtoreiden että opettajien kanssa. Tapahtuman muoto on ollut kaikki nämä vuodet sama eli kansainväliset opettajat tulevat muutamaksi päiväksi Espooseen opettamaan ja konsertoimaan oppilaiden kanssa. Näin nuoret soittajat saavat arvokasta esiintymiskokemusta.

– Wien on kamarimusiikin tyyssija, joten sieltä tulee pedagogeja, jotka ovat imeneet kulttuurin jo äidinmaidossa, Weitz muistuttaa.

Konsertteja on kaksi. Kamarihelmiä Sellosalissa on maanantaina 13. helmikuuta kello 19. Tähtivieraina Barbara Moser, piano, Anna Kandinskaya, viulu, Sanna Saarinen, harmonikka ja Lasse Lagercrantz, kontrabasso.

Kamarihelmiä Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa on tiistaina 14. helmikuuta kello 19. Tähtivieraina Barbara Moser, piano, Anna Kandinskaya, viulu ja Matthias Maria Reissner, alttoviulu. Konsertissa kuullaan muun muassa Mozartin ja Schubertin sävellyksiä.

Molempiin konsertteihin on vapaa pääsy.