Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhojen jätevesiviemäreiden uusiminen maksaa HSY:lle satoja miljoonia euroja – tulee näkymään myös vesimaksuissa

HSY saneeraa viemäriverkostoa yli 300 miljoonalla, mutta se ei riitä.

Hintalappu pääkaupunkiseudun jätevesiverkoston korjaamiseksi on valtava. HSY:n seuraavien 10 vuoden investointiohjelmassa siihen on alustavasti varattu noin 320 miljoonaa euroa.

Summasta noin 150 miljoonaa on varattu Helsingin kantakaupunkiin, jossa jätevesi kulkee 1900-luvun alkupuolen rakennustavan mukaisesti samoissa viemäreissä sade- ja sulamisvesien kanssa.

Muualla pk-seudulla jätevesi kulkee omissa viemäreissään. Näiden erillisviemäreiden saneerauksiin investointiohjelmassa on varattu 170 miljoonaa euroa.

Summat eivät kuitenkaan riitä siihen, että ongelmat saataisiin täysin poistettua. Lisäksi uutta korjausvelkaa syntyy koko ajan putkistojen ikääntyessä.

HSY:n vesihuollon toimialajohtaja Mari Heinonen arvioi, vesihuollon tunnistamat investointitarpeet seuraavien 10 vuoden aikana kohoavat yhteensä yli 2 miljardiin euroon.

Tällaiseen investointibudjettiin HSY:llä ei kuitenkaan ole varaa.

– Vesihuollon investointeihin lähivuosikymmeneneksi varattu 1,8 miljardia euron investointiohjelma huomioi verkostojen kohonneet saneeraustarpeet, mutta ei riitä pysäyttämään korjausvelan kasvua, Heinonen toteaa.

Verkostosaneerausten ohella on rakennettava myös uutta verkostoa kasvaville ja kehittyville kaupunkialueille sekä saneerattava että uudistettava laitoskohteitamme.

Osa korjaustarpeista on niin suuritöisiä, että ne jakautuvat useiden vuosikymmenenten ajalle.

– Esimerkiksi Helsingin kantakaupungin vanhan sekaviemäröinnin muuttaminen erillisviemäriksi maksaisi pitkälti yli 400 miljoonaa euroa ja vaatisi käytännössä koko Helsingin niemen kaivamisen auki samalla kertaa. Se ei tietenkään ole mahdollista, vaan sekaviemäreitä uusitaan pitkän aikavälin kuluessa. Eriyttämistä pyritään myös yhdistämään kaupungin katurakenteiden uudistamishankkeisiin. Esimerkiksi Kööpenhaminassa sekaviemäreiden uusiminen on ajoitettu yli sadan vuoden ajanjaksolle, Heinonen kertoo.

Korjaukset tulevat väistämättä näkymään myös asukkaiden kukkarossa vesi- ja jätevesimaksujen nousemisena.

HSY rahoittaa toimintansa ja investointinsa asiakasmaksuilla ja ja tällä hetkellä myös lainalla, jota on otettu viime vuosina ennätysmääriä. Juuri valmistunut, Espoon Blominmäessä sijaitseva yli 500 miljoonan euron jätevedenpuhdistamo oli kuntayhtymän kaikkien aikojen suurin investointi.

– Toki lähdemme tasapainottamaan taloutta ja haemme tehokkuutta investointeihin. Realiteetti kuitenkin on, että mikäli asiakasmaksuja ei koroteta, emme pysty toteuttamaan suunniteltuja investointeja, sanoo HSY:n vesihuollon toimialajohtaja Mari Heinonen.

Tilannetta hankaloittaa se, että pääkaupunkiseudun voimakkaan kasvun vuoksi HSY joutuu rakentamaan jatkuvasti myös uusia vesi- ja viemärijohtoja.