Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Automies Rane nousi kuolemankielistä Youtube-suosikiksi – "Pappikin kävi jo teho-osastolla"

Tube-Keijon ensimmäiset 1 000 tilaajaa tulivat viidessä viikossa. Nyt videoita on katsottu jo yli 2,6 miljoonaa kertaa.

Rane Peltomäki kuvailee itseään mieheksi, jolla on Aku Ankan tuuri. Hän on loukkaantunut työtapaturmissa kaksi kertaa vakavasti. Toisella kerralla hänestä tuli pysyvästi pyörätuolipotilas.

Youtubessa Peltomäki tunnetaan Tube-Keijona. Hänen videoitaan on kolmessa vuodessa katsottu yli 2,6 miljoonaa kertaa.

Tubettajaksi Peltomäki ryhtyi 2019 sairastettuaan vaikean keuhkokuumeen kolme kertaa.

– Olin huonossa kunnossa, lisähapella mentiin ja pappikin kävi jo teho-osastolla juttelemassa. Ajattelin, että teen muutaman videon, niin minusta jää edes joku muisto, Peltomäki sanoo Aamupostin haastattelussa.

– Hämmästys oli suuri, kun tällainen Mr. Nobody rupesi julkaisemaan videoita, ja 1 000 tilaajaa tuli täyteen viidessä viikossa. Nyt tilaajia on yli 5 300.

Hengenlähtö oli ensimmäisen kerran lähellä 2010.

Peltomäki oli purkamassa kuorma-auton lastia nosturilla. Hän seisoi kauko-ohjaimen kanssa lavan reunalla, koska korkealta näkee paremmin. Auton tukijalka petti, ja Peltomäki lensi kaaressa asvalttiin romujen sekaan.

Pelastajilta kesti tunnin vakauttaa Peltomäen tila niin, että häntä voitiin ryhtyä siirtämään.

– Silloin meni oikea jalka kolmesta kohtaa poikki ja vasen nilkka murtui. Selkä, olkapää ja pää ottivat osumaa, Peltomäki kertoo Aamupostin haastattelussa.

Peltomäki joutui pyörätuoliin. Hän oppi uudestaan kävelemään käytyään kolme vuotta fysioterapiassa.

Kukaan ei palkannut osa-aikaeläkeläistä, joten työnarkomaanina Peltomäki päätti työllistää itse itsensä maansiirtoalalla.

Ajattelin, että teen muutaman videon, niin minusta jää edes joku muisto.

Yrittäjyyttä ehti jatkua neljä vuotta, kunnes hengenlähtö oli taas lähellä. Kuorma-auton päälle tipahti tunnelityömaalla 3–4 tonnin lohkare.

– Onneksi kivi ei tullut ihan suoraan hytin kohdalle vaan osui lavan etureunaan, joka suojasi vähän. Isku löi aiemmin murtuneeseen selkään kuitenkin sillä tavalla, että nyt lähtee oikea jalka alta pois.

Rane on Peltomäen virallinen nimi. Ristimänimi Rauno harmitti pienestä pitäen niin, että hän vaihtoi sen pois aikuisiällä.

Tubettajanimi Keijo tulee siitä, että Peltomäki tykkää “keijoilla”.

– Olen aina, että keijoillaan eli pelleillään vähän. Aina pitää olla pilke silmäkulmassa. Pyörätuolilla tulin keskussairaalan rampin aina alas keulimalla etupyörät ilmassa.

Peltomäki muistaa olleensa ensimmäisen kerran ensiavussa 3,5-vuotiaana pudottuaan kirjahyllystä.

– Duudsoneita ei ollut vielä keksitty, kun me pikkupoikina hölmöilimme serkkujen kanssa mökillä Etelä-Pohjanmaalla. Traktorilla vedettiin köyden perässä Saabin konepeltiä, yksi ajoi ja kaksi pöljäili kyydissä.

– Autot ovat aina olleet tärkeitä. 12-vuotiaina jäätiin serkkupojan kanssa kiinni poliisille peltoautolla yleisellä soratiellä, mutta selvisimme vuorisaarnalla. Pomminpurkajan paperit sain 15-vuotiaana kun armeijan harjoitusalueelta löytyi käsikranaatti.

15-vuotiaana Peltomäki hankki myös ensimmäisen oman autonsa, Ladan. ”Tsernobyl-Tesla” on nytkin pajalla työn alla.

Peltomäki täyttää kohta 49 vuotta.

– Ladat ovat lähellä sydäntä, sitten Chevy/GMC ja Mersu. Olen tällainen monimerkkiharrastaja.

Videoitaan Peltomäki tekee usein autotallissaan R&R Garagessa Turengissa. R&R tarkoittaa Ranea ja Reijaa.

Riihimäellä työvalmentajana toimiva puoliso Reija Peltomäki on mukana videoilla. Hän pitää tallissa ompelimoa, Rane korjailee tai parantelee omia ja kavereiden ajopelejä ja koneita.

Pariskunnalla on 20- ja 15-vuotiaat tyttäret, vuoden ikäinen koira ja puolivuotias kissa.

Youtubessa Peltomäki kertoo tekemisistään ja tapahtumistaan. Esimerkiksi siitä, kuinka Aku Ankan tuuri jatkuu:

Netistä tilattu työkaluvaunu on kolhiintunut kuljetuksessa käyttökelvottomaksi eikä myyjällä enää ole samanlaista varastossa. Verkkokaupan toimittaman lumilingon moottori osoittautuu vialliseksi sitten kun Peltomäki on saanut lingon kasattua.

– Monet tekee videon viikossa, mutta minä yritän julkaista päivittäin. Kun menee oikein kovaa, niitä voi valmistua kolme päivässä. Se riippuu niin monesta asiasta, onnettomuudesta jäi aivovaurio.

– Paljon on sellaista, että vain haistatellaan ja kiroillaan. Minä pyrin siihen, että videoita voi perheenisä katsella vaikka lapsen kanssa.

Somessa käy Peltomäen mukaan kova paskamyrsky, kommentointi voi olla ilkeääkin.

– Minua se ei haittaa. Minulle antaa niin paljon enemmän se, että tubetan. Aina ei pääse lähtemään mihinkään. Silloin makaan sängyssä, mutta voin jakaa videoita.

Tämä juttu on julkaistu alunperin Aamupostissa.